Meer over Margreeth Oosterhof

Margreeth Oosterhof
Euforie (2000)

€ 4.500,00 Kunstwerk kopen

Kunstwerk wordt niet verzonden, alleen af te halen bij Pulchri Studio.

Informatie

Techniek

Schilderij
(acrylverf op linnen)

Afmetingen

102 x 152 x 2.8 (cm)

Gesigneerd

Handtekening aan de voorkant

Gespreid betalen met de KunstKoop

Gespreid betalen? Dit werk kan met de KunstKoop van het Mondriaanfonds worden gekocht. Informeer bij ons naar de mogelijkheden of klik hier voor meer informatie over deze regeling.

Omschrijving

Het schilderij Euforie bestaat uit een geometrische opeenstapeling van afwisselend smalle en brede banen, waarbij de smalle banen uit tegen elkaar aan staande horizontale rechthoeken bestaan en de brede banen zijn opgedeeld in zij aan zij staande verticale rechthoeken. Iedere rechthoek is egaal en dekkend ingekleurd met een unieke kleur.

Laat je je blik terloops langs het werk glijden, dan denk je: een grijzig schilderij. Ook als je je ogen een beetje samen knijpt om door je wimpers heen te kijken, zie je een grijzig doek, met weinig licht/donker nuances. Open je je ogen goed en blijf je even naar het doek kijken, dan zie je allerlei kleuren, die steeds stralender lijken te worden. Ook ontdek je dan dat er eigenlijk maar een paar echt grijze vlakken blijken te zijn. Eveneens neem je waar je hoe prachtig kleuren – die op zich niet erg kleurrijk zijn – kunnen stralen, wanneer ze maar naast de juiste kleurpartner staan. (En dat geldt voor mensen ook wel :) .) Oftewel: het omringende laat het zijnde anders verschijnen.

Er ontstaat ruimtelijkheid doordat de verticale rechthoeken voor je oog dichter bij lijken te staan dan de rijen met horizontale rechthoeken. Die lijken voorbij te glijden, zoals water voorbij stroomt. Blijf je echter juist dat ‘water’ volgen met je ogen, dan schijnen juist deze horizontale banen dichterbij te liggen dan de stroken van tegen elkaar aan geplaatste verticale rechthoeken. Dit effect verdwijnt als je je blik vervolgens op de verticale vlakken richt. Dan wijkt het ‘water’. Op die manier ontstaat er al kijkend een spel met de ruimtelijkheid, een beweging van voor naar achteren.

Door dit spel met de ruimtelijkheid en het steeds intenser worden van de kleuren bij langer kijken, ontstaat er bij de waarnemer als gevolg van deze aandacht een euforisch gevoel. Aandacht geven vertaalt zich dan in meer ontvangen. Maar dit is niet een eenmalig iets. Zodra je je blik weer op iets anders richt dan het schilderij en het voorbij loopt, zul je het de volgende keer opnieuw al kijkend moeten veroveren, voordat het doek haar geheimen prijsgeeft. En dat geldt eveneens voor veel meer dingen in het leven.

Signering: zowel voor op het schilderij (rechtsonder) als achterop.
Ontstaan: 2000. In 2018 heb ik acht vlakjes een iets andere kleur gegeven. Ook heb ik de lijst (een houten lat) een donkerder kleur gegeven. Daarna zijn er 2 lagen vernis aangebracht.
Materiaal: Acryl op linnen. Het frame bestaat uit houten latten.

Meer van Margreeth Oosterhof