Ilona Senghore

“Het maken en kijken naar kunst maakt me vrij in het moment te leven en creëert ruimte voor een positieve blik naar de toekomst. Mijn beeldend werk reflecteert wat zich afspeelt in mijn omgeving en in de wereld. Door mijn gevoelens over situaties te symboliseren, lijkt er duidelijkheid te ontstaan. Zichtbaar maken en bewust zijn is al een deel van een oplossing. Dat maakt mij opgewekt en daarom wil ik mijn beeldend werk met de wereld delen.

‘Het verlangen naar vrijheid’ is een terugkerend thema waar mijn serie ‘tempelbeelden’ op gebaseerd is. Dieren verblijven in een geborgen omgeving, de tempel, en bewegen door het water (het onderbewuste) boven de tempel uit hun vrijheid tegemoet. Deze beelden ontstaan als reactie op mijn baan waarin ik werk met mensen met dementie.
Een van mijn taken in dit werk is een situatie creëren waarin de ‘mens’, ondanks dementie, gezien wordt en zich vrij voelt om zichzelf te zijn. De mens is niet opgesloten in zijn lichaam, niet beperkt door zijn omgeving en voelt zich goed.

Ilona is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag als Monumentaal Vormgever. Daarnaast is zij docent schilderen en is zij Begeleider Welbevinden in een verpleeghuis. Dit laatste geeft haar stof tot nadenken. Wie is die totaal afhankelijke mens, die voor de rest van zijn leven in een verpleeghuis woont? Hoe gaat onze samenleving om met deze mensen? In dit soort vragen ziet Ilona tegenstellingen, een uitdaging om te verbeelden.

Impressies