Linda Overzee

Linda Overzee maakt monumentale fresco’s op linnen. Een uniek proces met opmerkelijke resultaten.

De fresco’s maken deel uit van een eeuwenoude traditie. In Europa kennen we deze bijvoorbeeld uit de Griekse en Romeinse tijd. Soortgelijke technieken werden door de eeuwen heen wereldwijd toegepast, van India tot in Latijns-America. De eerste fresco’s dateren tot duizenden jaren voor onze jaartelling.

De fresco’s van Overzee zijn gemaakt met traditionele materialen zoals kalk en pure pigmenten. Natte kalk is het medium waarin de pigmenten worden opgenomen. Na droging ontstaat een uitgekristalliseerd/versteend integraal lichaam, waarin de pigmenten zijn opgevangen.

De fresco's zijn hedendaags.

Het werk is abstract en het proces is zeer arbeidsintensief, opgebouwd uit talloze lagen, waarbij toeval, imperfectie en onregelmatigheid worden gekoesterd. Door 'craquelé', oxidatie en erosie, komen onderliggende secties tevoorschijn die mêleren met de bovenste lagen.

Het uiteindelijke resultaat heeft soms een impressionistisch karakter. Het kan gezien worden als een spiegel van ons leven, laag-op-laag gevormd door gebeurtenissen onderweg, maar laat vooral alle ruimte aan de toeschouwer om met eigen verbeelding betekenis toe te voegen.

Tentoonstelling