Marga Knaven

inhoudelijke en artistieke uitgangspunten
In mijn werk is materialiteit veelzeggend en allesbepalend. Ik kies materialen die imponeren. Soms door hun fysieke verschijningsvorm – broos en kwetsbaar, soms door hun zintuigelijke impact – je kunt je er niet aan onttrekken.
Ik begon als keramiste, raakte in de ban van porselein. De kwetsbare schoonheid en lange geschiedenis van dit materiaal prikkelden me op zoek te gaan naar de grenzen van deze bijzondere klei. Na enige tijd slaagde ik erin om flinterdunne vellen te gieten, die ik na het drogen losjes vouwde en drapeerde en ogenschijnlijk achteloos in de ruimte achterliet.
Tegenwoordig werk ik ook met rubber. Fysiek zeer uitgesproken – die geur!, die aanwezigheid! –, maar als materiaal minder afstandelijk. Het voelt verwant als huid, als massa. Het laat zich samenvoegen en verbinden, soepel en voortdurend flexibel.
Mijn werk ontstaat in een intuïtief proces van handelingen waarbij ik - zonder ontwerp vooraf - iedere stap zorgvuldig afweeg, met toch een vanzelfsprekend eindbeeld als resultaat. Het leidt tot grote aanwezige vormen, die uitwaaieren in onverwachte lichtheid en transparantie. Tegelijkertijd zijn ze ongrijpbaar, aandacht vragend en bevreemdend. Eigen entiteiten die nabij zijn en zich niet laten negeren.

Tentoonstellingen