Najaarssalon & Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021

De expositie wordt gehouden in de grote zalen van Pulchri Studio. Voor deze salon kunnen alle kunstenaarsleden werk inbrengen, wat zorgt voor veel verscheidenheid. Zoals gebruikelijk heeft de Najaarssalon geen vast thema. De deelnemers maken allen kans op de Van Ommeren - De Voogtprijs (t.w.v. € 5.000,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking wordt gesteld door de Van Ommeren - De Voogt Stichting.

Dit jaar zal de jury bestaan uit: Anna de Voogt (Van Ommeren - De Voogt Stichting), Mirjam de Winter (Galerie Phoebus, Rotterdam), Erik Pape (beeldend kunstenaar), Elise van der Linden (beeldend kunstenaar) en de voorzitter van Pulchri Studio, Marieta Reijerkerk. De drie genomineerden zijn: Piet Gispen - Marisja Smit - Philip Wiesman. Met als winnaar Philip Wiesman met het werk Arbor Magna (ets).

Het juryrapport:

Er zijn dit jaar 205 kunstwerken ingeleverd door maar liefst 128 kunstenaars. De jury was blij met de diversiteit van het werk en de energie die de tentoonstelling uitstraalt. De jury heeft respect voor de kunstenaars en al het werk dat ingeleverd is. Dank dat u allemaal meedoet, de jury heeft genoten. Door het volgen van een nauwlettend juryprotocol kwamen we toch snel tot een eerste selectie. Er werd vervolgens uitgebreid over deze werken gediscussieerd en er was een vierde ronde nodig om tot de drie genomineerden te komen.

Piet Gispen, Lord Castlereagh, zelfportret, foto en pigmentdruk (Hardenbergzaal)

Het is een imponerend en prachtig zelfportret. Fotografie bootst schilderkunst na. De kunstenaar heeft zichzelf geportretteerd als de historische politieke figuur, de Engelsman Lord Castlereagh. Het werk heeft reminiscenties aan diens portret in olieverf op doek uit 1814, geschilderd door Sir Thomas Lawrence, waarin ook een rood gordijn als achtergrond, als kleding een lichte broek en een donker jasje, een blik die de toeschouwer aankijkt, een even ongedwongen als geposeerde houding, waarbij in beide gevallen de hand op een tafel rust. 

Marisja Smit, ‘Framed Out’, goud geschilderde lijsten (Mesdagzaal)

Het werk is imposant als je de zaal binnen komt. De jury is van mening dat de maatvoering van het beeld klopt en het versterkt de zeggingskracht. Het werk is gewaagd en technisch goed doordacht. Er is een balans tussen volume en transparantie evenals een verschil in uitstraling tussen binnen- en buitenkant. Wij vinden de verwijzing van de lege schilderijlijsten naar de schilderkunst binnen een schilderkunstig genootschap dat dan weer een sculptuur wordt een mooie verbinding binnen deze expositie.

Philip Wiesman, ‘Arbor Magna’, ets (Hardenbergzaal)

De jury was onder de indruk van de grafische kwaliteit van het werk. Wij vonden het ontroerend met hoeveel liefde en aandacht het werk is gemaakt. Het werk heeft een verstilling en een lichtheid. Wat opviel is dat de kaarsen van de bloeiende kastanje donkerder lijken tegen de lucht dan in de kastanje. Het werk heeft verfijnde en open patronen in lijntjes en puntjes waardoor de witte ondergrond er fris door heen schijnt. Door het contrast tussen de architectonische lijnen en de organische vormen en ook door de coulissen werking van de bomen heeft de ets een mooi opgebouwde compositie.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 02 oktober 2021
Tot en met:
Zondag 24 oktober 2021

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 02 oktober 2021 om 17:00 uur

Opening door:
Marieta Reijerkerk, voorzitter Pulchri Studio

Prijsuitreiking door:
Anna de Voogt, Van Ommeren - De Voogt Stichting

Kunstenaars