Marianne Benkö

Marianne Benkö maakt werk in haar geliefde medium, het geweven wandtapijt. Met textiel schildert zij geabstraheerde vormen. Wandtapijten vol complexe afbeeldingen van planten, bomen en landschappen. Benkö verweeft haar innerlijke wereld met de beelden die zij om zich heen ziet. Van een afstand zie je het geheel: constructies van kleur die suggesties opwekken van bossen, bomen, en landschappen. Van dichtbij resoneert het werk en is er onwaarschijnlijk veel te zien. Er ontvouwt zich een wereld van detail, textuur en diepte, opgebouwd uit ontelbare fijne draadjes.

Met haar geweven werken sluit Benkö zich aan bij de eeuwenoude geschiedenis van het wandtapijt, de oervorm van de textielkunsten. Deze kostbare, handgemaakte tapijten versieren en isoleren vanaf de elfde eeuw koude middeleeuwse kastelen in Noord Europa. Tapijtontwerpen worden eerst op ware grote geschilderd en vervolgens in de grote Middeleeuwse weefcentra in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk uitgevoerd.

Benkö is aan de Hongaarse academie getraind in zowel schilderen als handgeweven wandtapijten op monumentaal formaat. Voor haar bestaan textiel en schilderkunst altijd in relatie tot elkaar; de één kan niet zonder de ander. Schilderen vormt haar basis maar textiel biedt haar meer mogelijkheden om zich uit te drukken. Met textiel kan zij op de allergrootste formaten werken. Het is zacht, het doet iets met de ruimte, met het geluid. Uiteindelijk specialiseert zij zich in wandtapijten en maakt vele opdrachten voor de openbare ruimte. Deze weeft zij bijna allemaal zelf.

Tentoonstellingen

Impressies