Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2022

Let op: De Voorjaarssalon is op 6 april vanaf 15:00 uur gesloten tot en met 7 april 17:00 uur. Vanaf vrijdag 8 april kunt u de tentoonstelling weer komen bekijken. Op zondag 17 april, Eerste Paasdag, is Pulchri Studio gesloten. Op maandag 18 april, Tweede Paasdag, kunt u de tentoonstelling weer komen bekijken.

Tijdens de Voorjaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden van Pulchri Studio hun meest recente werken tonen en daarmee meedingen naar Jacob Hartog Prijs (t.w.v. €2.500,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking zal worden gesteld door de Jacob Hartog Stichting. Het doel van de Jacob Hartog Stichting is het bevorderen van de beoefening van en de belangstelling voor de beeldende kunst, vooral de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de grafiek. Dit gebeurt door de jaarlijkse toekenning van een prijs aan een kunstenaarslid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. 

De jury bestaat dit jaar uit: Lisa van der Heijden (winnares 2021), Saskia E.M. van Dijk,  Lichel van den Ende, Judith Heinsohn en (wegens afwezigheid van de voorzitter van Pulchri Studio) de vicevoorzitter van Pulchri Studio, Ed van der Kooy. De Voorjaarssalon van 2022 heeft zich ook dit jaar weer uitgestrekt over alle bovenzalen van Pulchri Studio. Er zijn maar liefst 268 kunstwerken ingeleverd door 175 kunstenaars. Wat een mooi toeval is aangezien dit het jubileumjaar is waarin Pulchri Studio 175 jaar bestaat. Wegens de grote verscheidenheid aan disciplines en stijlen, als ook de hoge kwaliteit van het ingezonden werk zag de jury zich voor een moeilijke taak geplaatst. Door het volgen van een nauwlettend juryprotocol, stegen er al gauw een aantal werken boven de andere uit. Er werd uitgebreid over deze werken gediscussieerd en uit een derde selectie werden drie genomineerden gekozen. 

Genomineerde: Hendrik Duijn met het werk Hommage aan T.G. (Hardenbergzaal)

De sfeer van dit vierluik intrigeert de jury zodanig dat zij dichter bij wil komen. Daar ziet men de geraffineerdheid in de huid. De abstractie, grafische elementen en figuratie dragen bij aan de beleving van het kunstwerk. 

Genomineerde: Pien Hazenberg met het werk Vredesmissie (Mesdagzaal)

Dit kunstwerk heeft een spannende materiaalkeuze en het onderwerp raakt aan de actualiteit. Het becommentarieert dit zonder sentimenteel te zijn. Het kapot maken, aantasten en weghalen van het machtssymbool dat erop verbeeld wordt zet de kijken aan het denken over de interpretatie ervan.

WINNAAR JACOB HARTOG PRIJS 2022: Ton van Kints met het werk Sharing Air Raster #16 (Mesdagzaal)

Het werk trekt de aandacht van de jury vanuit elke hoek in de zaal en heeft iets geheimzinnigs over zich. Het lijnenspel, de spanning tussen licht en donker en gelaagdheid blijven boeien. Het is de verbeelding van schoonheid in imperfectie.


Informatie

Vanaf:
Zaterdag 02 april 2022
Tot en met:
Zondag 24 april 2022

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 02 april 2022 om 17:00 uur

Opening door:
Claude Mansell, namens de Jacob Hartog Stichting & Ed van der Kooy namens Pulchri Studio

Let op:
De Voorjaarssalon is op 6 april vanaf 15:00 uur gesloten tot en met 7 april 17:00 uur. Vanaf vrijdag 8 april kunt u de tentoonstelling weer komen bekijken.

Kunstenaars