Dindi van der Hoek

Dindi van der Hoek staat bekend om haar unieke en zeer onderscheidende fotografisch ‘water’ oeuvre. Het fotograferen van waterspiegelingen zijn de belangrijkste basis geworden van haar visuele beeldtaal. Als kijker wordt je deelgenoot van surrealistische beelden die een bepaalde verwarring opwekken en uit een andere wereld lijken te komen.

Dindi maakt beelden die deels onderwater gefotografeerd zijn. Jarenlang werkte zij onderwater in een zwembad, maar eind 2019 bouwde zij een waterbassin van glas in haar studio en zette daarin haar experimenten voort. In deze nieuwe situatie onderzocht ze de invloed van inkt en melk in water en creëerde zo nieuwe beelden die schoonheid en rust schijnbaar moeiteloos combineren met een rafelige duisterheid.
Al is het eindresultaat fysiek een tweedimensionale afbeelding, de weg die Dindi bewandelt is er een van vele lagen, als een schilder bouwt zij zo haar eigen wereld. Ze arrangeert alle facetten van het beeld: van het maken van kostuums, maskers en attributen tot het schminken van het model. Een ding heeft ze niet in de hand en dat is het water. Het water leert haar de controle los te laten.

Dindi: ‘Met mijn surrealistische beelden neem ik de kijker mee langs een “innerlijke wandeling”; het gaat over identiteit en over maskers, maskers die mensen gebruiken om de ware identiteit bewust of onbewust te bedekken. Uit veiligheid of uit angst. Het water in mijn werk weerspiegelt de schijnwerkelijkheid en de kijker kan meegenomen worden op een reis door zijn eigen illusionaire wereld, zoals valse identiteiten, beperkte overtuigingen of geloofssystemen.
Water is de meest eerlijke metafoor voor het leven zelf. Oncontroleerbaar, transparant en ontzettend flexibel. Het werken met water heeft mij de afgelopen jaren zoveel geleerd en nog steeds. Water zegt mij “Go with the Flow, wees transparant, en neem je ruimte in, net als ik.
Ik experimenteer al meer dan 20 jaar met water en de impact van water in mijn werk verrast me nog steeds. Het is onvoorspelbaar, oncontroleerbaar en onmisbaar!
De waterspiegelingen in mijn werk zijn een letterlijke spiegel geworden en een gids. Het gaat over balans, je plek innemen en vrijheid, en vooral over controle loslaten. Doordat water nu meer de ruimte krijgt is mijn werk de afgelopen jaren veel speelser en helderder geworden.’

Dindi (1976) studeerde in 1999 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Ze wordt vertegenwoordigd door ARWE Gallery in Gouda, Sille Galerie in Oudewater en Pulchri Studio in Den Haag. Daarnaast is ze initiatiefneemster van het kunstenaars collectief ArtNomaden waarmee ze onafhankelijk tentoonstellingen organiseert met een zielsverwante groep kunstenaars uit Nederland en België. Haar werk is de afgelopen jaren nationaal en internationaal tentoongesteld en gepubliceerd.

Tentoonstellingen

Webshop

Impressies

Mother Gaia 110 x 130 cm

Infinity 110 x 130 cm

Lily of the Valley 120 x 150 cm

Little Green 100 x 100 cm

Sybilles 100 x 100 cm

The Oracle 100 x 100 cm

Lady and the Serpent 120 x 150 cm

The Baroness 100 x 100 cm

Ginger 150 x 150 cm

Flör 100 x 100 cm

Ibis 100 x 100 cm

Brown Sugar 150 x 150 cm

Flora 130 x 130 cm

La Jeune Fille, la Mort et le Temps 100 x 130 cm

DragonFly

Hunting Bliss 100 x 100 cm

Nocturne 120 x 150 cm

Ich Trage meine Kindheit 100 x 175 cm