Najaarssalon & Van Ommeren - De Voogt Prijs 2017

De Najaarssalon van 2017 heeft zich ook dit jaar beperkt tot de bovenzalen. Er zijn zo’n 226 werken ingeleverd door 142 kunstenaars. Door de grote verscheidenheid van disciplines en stijlen, als ook de hoge kwaliteit van het ingezonden werk zag de jury zich voor een moeilijke taak geplaatst. Door het volgen van het protocol stegen er al gauw een aantal werken boven de andere uit. Er werd uitgebreid over deze werken gediscussieerd en uit een eerste selectie werden uiteindelijk drie genomineerden gekozen.

De genomineerden zijn (op alfabetische volgorde):

Ingrid Greijn met het werk: ‘Documented Tracks 25’

Hoewel dit een abstract werk is, suggereert het ruimtelijkheid en architecturale vormen, waardoor het toch een realistisch element heeft. De diepte en gelaagdheid in de tekening laat de toeschouwer er bijna in verdwalen. Het lijkt wel alsof je het beeld ondersteboven ziet, door de impressie van lichtval aan de onderzijde. Deze inzending vormt een ‘zinderend’ geheel, dat lijkt te bewegen, te krioelen.

Simone van den Heuvel met het werk: z.t.

Hoewel deze inzending van klein formaat is, staat dit werk als een huis en heeft het wat monumentaals. Het schilderij geeft een blik op een alledaags tafereel, maar heeft juist ook iets bijzonders. De toeschouwer vraagt zich af: wat is het verhaal? Waar komt de bus vandaan, waar gaat die naar toe, wat gebeurt er? Het schilderij verandert je blik op de realiteit van alledag. De achtergrond is figuratief, maar door de schaduwen van de bomen krijgt het een abstract karakter, het zijn eigenlijk twee schilderijen in één.

Willem Veerman met het werk: ‘The Tank’

Dit werk grijpt de toeschouwer aan, een effect dat mede door het gebruik van licht en donker wordt bereikt.  De voorstelling is tijdloos: het kan het verleden verbeelden, maar ook het heden of zelfs science fiction. In de houtskooltekening is mooi met contrasten gewerkt. Je ziet de massieve tank tegen het lichte prikkeldraad, licht en donker, ronde en vierkante vormen. Met een eenvoudig middel is zo een imposant werk geschapen.

De winnaar van de Van Ommeren de Voogt Prijs 2017 is: Simone van den Heuvel!

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 09 september 2017
Tot en met:
Zondag 01 oktober 2017

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Kunstenaars