Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2020

De Voorjaarssalon van 2020 heeft zich ook dit jaar weer uitgestrekt over alle bovenzalen van Pulchri Studio. Er zijn zo’n 266 kunstwerken ingeleverd door maar liefst 165 kunstenaars. Door de grote verscheidenheid van disciplines en stijlen, als ook de hoge kwaliteit van het ingezonden werk zag de jury zich voor een moeilijke taak geplaatst. Door het volgen van een nauwlettend juryprotocol, stegen er in al gauw een aantal werken boven de andere uit. Er werd uitgebreid over deze werken gediscussieerd en uit een derde selectie werden uiteindelijk drie genomineerden gekozen. 

DE GENOMINEERDEN ZIJN (OP ALFABETISCHE VOLGORDE):

GENOMINEERDE NO. 1: Marjolein van Haasteren met het werk De storm

De jury noemt het een eigentijds schilderij dat het goed doet van veraf en dichtbij. Het straalt vakmanschap uit door een daadkrachtige kwaststreek en overtuigend kleurgebruik. Het wekt een digitale suggestie door de vervreemdende effecten die te zien zijn in de waterpartij. Verder benoemt de jury termen als “boeiende abstracte kracht”, “energiek”, “hedendaags” en “trefzeker” en verwijst de afgebeelde storm naar actuele en mondiale thematieken.

GENOMINEERDE NO. 2: Pien Hazenberg met het werk De foto

De jury bewondert de rauwe directheid en esthetiek van het werk op karton. Het is gedurfd en integer tegelijk. Er zit een vanzelfsprekende associatieve kracht in zonder opsmuk. De jury noemt het werk dan ook eerlijk en oprecht. Het grote abstracte gebaar gaat gepaard met herinneringen aan en verwijzingen naar het verleden. 

GENOMINEERDE NO. 3: Marus van der Made met het werk P49 Upside down 

De jury wordt in het bijzonder aangetrokken tot de puurheid van het blauwe pigment. Het roept associaties op en doet de jury denken aan een futuristische sarcofaag. Door het plaatsen van het spiegelelement lijkt de zwaartekracht te zijn opgeheven. Verder bewonderd de jury het vakmanschap en de overtuigende geometrie.

DE WINNAAR VAN DE JACOB HARTOG PRIJS 2020 IS: Marjolein van Haasteren met het werk De storm

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 07 maart 2020
Tot en met:
Zondag 21 juni 2020

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Kunstenaars