Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2017

Tijdens de Voorjaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden van Pulchri Studio hun meest recente werken tonen en daarmee meedingen naar Jacob Hartog Prijs (t.w.v. €2.500,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking zal worden gesteld door de Jacob Hartog Stichting. Het doel van de Jacob Hartog Stichting is het bevorderen van de beoefening van en de belangstelling voor de beeldende kunst, vooral de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de grafiek. Dit gebeurt door de jaarlijkse toekenning van een prijs aan een kunstenaarslid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. De jury bestond dit jaar uit vier kunstenaarsleden van Pulchri Studio, te weten: Ardi Brouwer (winnaar 2016), Frits Wielders, Volkert Olij, Piet Gispen en Frans de Leef (voorzitter).

Dit jaar zijn er meer werken ingeleverd dan vorig jaar toen waren het 212 werken en dit jaar brachten 153 kunstenaars 243 werken in. Door dit grote aantal kunnen we spreken van een heuse Salon. De werken werden in alle rust bekeken en beoordeeld.  Het bleek dat de uiteindelijke keuze viel op totaal verschillend werk. De jury wil daarbij benadrukken dat het dit jaar geen eenvoudige opdracht was. Kunst brengt mensen in gesprek en dit ondervond ook de jury. Er is op rechtvaardige wijze tot een overtuigende keuze gekomen. 

De volgende kunstenaars zijn genomineerd in willekeurige volgorde:

Michiel Schepers (Kosmologisch veldwerk: kamperen in het woud): Dit werk doet enerzijds romantisch 19eeeuws aan, maar anderzijds is het echt een werk van nu. Het formaat zorgt ervoor dat het lijkt alsof je zelf in het immens grote sprookjesachtige woud bent, verdwalend in het beeld met boomkruinen die letterlijk tot de hemel stijgen. Het geheel doet denken aan Oosterse kunst.

Yke Prins (Balanced): In dit werk zit veel beweging, het is dynamisch alsof het werk met een grove kwast getekend is. De lijnen waaieren uit of vertonen juist rondingen naar binnen.  Een luchtige tekening van robuust materiaal in een mooie huid van beeldhouwwerk. Het is speels met een licht erotische tint. 

Fathel Neema (Letterforming): Dit werk toont een krachtig beeld met een universeel schrift en doet ons denken aan de 50’ger jaren. Gesloten vlakken en open vlakken wisselen elkaar af. Het geheel heeft een grote diversiteit in structuur en je ziet vele verschillende richtingen. Alsof het schrift er langzaam in ontstaat. 

Dames en Heren de winnaar van de Jacob Hartogprijs 2017 is geworden: Yke Prins met het werk “Balanced” 

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 22 april 2017
Tot en met:
Zondag 14 mei 2017

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Kunstenaars