Sanne Maes

Beeldend kunstenaar Sanne Maes (1974) studeerde beeldende kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het werk van Maes bestaat voornamelijk uit video-installaties, werken die laag over laag zijn opgebouwd; videobeelden die over een ander beeld worden geprojecteerd. Meestal een bewegend zelfportret dat samenvalt met het beeld waarop het wordt geprojecteerd. Deze afbeelding kan een tekening of een schilderij zijn. Het werk verschijnt als een schilderij, dat door beweging wordt verlevendigd.

Maes begon tijdens haar studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten met het maken van zelfportretten. De keuze om zichzelf als onderwerp te gebruiken in haar werk was vooral een praktische keuze. Zonder iemand anders nodig te hebben, kan ze vrij en zonder enige beperking experimenteren. Het werk heeft niet tot doel de kunstenaar zelf te portretteren, maar is een artistiek onderzoek naar de moderne mens en zijn ambivalente zelfbeeld. In deze tijd van zelfreflectie en selfies lijken we onze identiteit te verliezen. We zoeken naar de grenzen van ons fysieke lichaam, de dood, naar onze verbinding met de wereld om ons heen. Als mens spiegelen we voortdurend onze omgeving, op zoek naar onze identiteit.

"Door mezelf op een tekening of schilderij te projecteren, identificeer ik me met het beeld waarmee ik samenval. Het gaat voor mij om het zoeken naar overeenkomsten, maar ook naar de verschillen. Ik probeer me aan te passen, erbij te horen, maar soms lukt het niet' t en dit zorgt voor wrijving."

Tentoonstellingen