Najaarssalon & Van Ommeren - De Voogt Prijs 2015

Voor de Najaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden werk inbrengen, wat zorgt voor veel verscheidenheid. Zoals gebruikelijk heeft de Najaarssalon geen vast thema. De deelnemers maken allen kans op de Van Ommeren - De Voogtprijs 2020 (t.w.v. € 5.000,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking werd gesteld door de Van Ommeren - De Voogt Stichting.

Ook dit jaar waren de inzendingen voor de Najaarssalon talrijk, 192 werken werden ingeleverd. De jury heeft uitgebreid naar het zeer diverse werk gekeken en er ook uitgebreid over gesproken. Het gehanteerde protocol met betrekking tot de gang van zaken bood een helpende hand, aangezien in de laatste ronden zelfs geen unanieme beslissing mogelijk was. De uiteindelijke winnaar is op democratische wijze gekozen. Vanuit de 192 werken waarvan er een aantal buiten mededinging was, werd in eerste instantie een longlist van 23 werken samengesteld, hieruit volgde de shortlist waaruit de 3 genomineerde voortkwamen.

Sanne Maes met het werk:  Restrained

Dit kunstwerk vindt de jury een intrigerende video, ultiem mooi. Het effect dringt pas later tot je door en dit werk lijkt een belofte in zich te hebben voor dit genre. Mooi dramatisch, valt mooi op slot in het statische. Het is menselijk in z’n gebaar.

José Krijnen met het werk: Meditatie

Deze kunstenares weet datgene te schilderen wat je niet ziet, vooral het gebaar en het begin van het verhaal in al z’n eenvoud boeit. De kunstenares put zich uit in de textiel en stofuitdrukking.

Peter Gentenaar met het werk: Blue Marble Surf

Zonder in herhaling te vallen weet de kunstenaar zich iedere keer weer in organische vormen uit te drukken. Het is kwetsbaar monumentaal werk en verveelt niet. De relatie met het strand en een organische weekdier werd al gauw gelegd, het krioelt en golft en zou gevonden kunnen zijn op een ver strand.

De winnaar is: Peter Gentenaar met Blue Marble Surf.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 26 september 2015
Tot en met:
Zondag 18 oktober 2015

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Kunstenaars