Najaarssalon & Van Ommeren - De Voogt Prijs 2016

Voor de Najaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden werk inbrengen, wat zorgt voor veel verscheidenheid. Zoals gebruikelijk heeft de Najaarssalon geen vast thema. De deelnemers maken allen kans op de Van Ommeren - De Voogtprijs 2020 (t.w.v. € 5.000,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking werd gesteld door de Van Ommeren - De Voogt Stichting.

De Najaarssalon van 2016 heeft zich beperkt tot de bovenzalen, dat betekende echter niet dat er minder deelnemers waren. Sterker nog dit jaar zijn er 210 werken ingeleverd door 125 kunstenaars. Vorig jaar waren er 192 werken. Door de grote verscheidenheid en hoge kwaliteit werd het de jury niet makkelijk gemaakt. Door het volgen van het protocol stegen er al gauw een aantal werken boven de andere uit. Over deze werken werd uitgebreid gediscussieerd en uiteindelijk werden de drie genomineerden gekozen. De genomineerden op alfabetische volgorde zijn :

Tjavdar Iliev met het werk: Steenbok

Bij het binnenkomen heeft dit werk een enorme aantrekkingskracht. Wauw, wat staat daar. Een krachtig, moedig werk met een jarig 30 gevoel maar de blik naar de toekomst. He’s about to jump into the unknown! Het jaren dertig gevoel wordt weggenomen door de horens en de meer ronde vormen. Het bezit een mooie grafietkleur en is prachtig in balans, strak en goed uitgevoerd. Het heeft een stoerheid waar het prettig naar kijken is. En hij kijkt je ook aan. Het is een esthetisch werk waarin kubisme en futurisme elkaar ontmoeten.

Ferial Kheradpicheh met het werk: Reconstructie, fotocollage

De jury vindt dat dit werk een fijne tussenvorm heeft gevonden van abstract en figuratief waarbij het een prachtige stilte en harmonie uitstraalt. Over alles is nagedacht, het materiaal, de relatie tussen de onderdelen en ook de inlijsting. Het geheel is afgewogen en afgemeten er zit een ruwheid in waarbij de gelaagdheid je bezig blijft houden. Ook vindt de jury het interessant dat er niet geprobeerd is een beeld van mens of boom erin te verwerken en dat alleen de bast van de boom duidelijk herkenbaar is. Het werk maakt dat het brein van de toeschouwer de relatie gaat leggen tussen de bast en de fotocollage, daar waar het scheurt is van belang.

Dana la Monda met het werk: Vanishing Point

Dit werk laat een geheimzinnige diepte zien, mysterieus, alleen en verlaten. Het straalt koude uit maar is toch lichtgevend. Het trekt de aandacht en nodigt uit tot 2x langslopen. De jury ervaart ook een unheimisch gevoel, een schuldig interieur in een onschuldig landschap. Het werk is in zijn geheel esthetisch en zet aan tot verontrustende gedachten. Daarnaast roept het werk vragen op en dat is een van de belangrijke effecten van kunst.

De winnaar van de Van Ommeren - De Voogt Prijs 2016 is geworden Tjavdar Iliev met het werk: Steenbok

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 01 oktober 2016
Tot en met:
Zondag 23 oktober 2016

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Kunstenaars