Sanne Maes - Human Nature / Menselijke aard

Van 31 augustus t/m 22 september exposeert Sanne Maes in de Weissenbruchzaal. Dit is haar tweede solo expositie in de Pulchri Studio. Tijdens deze expositie genaamd “Human Nature / menselijke aard” zullen nieuwe series werken te zien zijn. 

In het werk van Sanne Maes staat de mens centraal, en wel de relatie van de mens tot zijn omgeving. Zij is daarbij geïntrigeerd door de verhouding van de mens tot de natuur, maar ook de mens in relatie tot zichzelf. Het werk bestaat vaak uit meerdere beeldlagen over elkaar; overgoten sculpturen, schilderijen met projecties, doorschijnende tekeningen op kalkpapier, maar ook projecties over reliëfs, schaduwwerk door licht en video in combinatie met stilstaand beeld. De videobeelden, meestal een ingetogen zelfportret, worden door een ander beeld heen geprojecteerd. Deze unieke werkwijze, waar Sanne Maes zich door de jaren heen in heeft gespecialiseerd, is geëvolueerd tot een geheel eigen beeldtaal. Haar werk ontstaat geheel associatief. Tijdens het werkproces experimenteert zij veel met verschillende beeldlagen en stopt pas als het eind resultaat een goed gevoel geeft. Wat een beeld goed maakt, is geheel intuïtief. 

Eén van haar laatste serie werken “Lost identity” (verloren identiteit) gaat over de psyche van de mens. De menselijke neiging  om vat te krijgen op zijn eigen psyche, ofwel een poging om de menselijke geest te doorgronden. De werken bestaan uit videoportretten op tv-schermen; portretten half verborgen achter op Rorschach geïnspireerde inktvlekken. De Rorschach-inktvlekkenmethode is een psychologische test om de persoonlijkheid van een individu te doorgronden, deze is gebaseerd op het feit dat de mens de neiging heeft om zijn interpretaties en gevoelens te projecteren op inktvlekken. De mens in deze werken probeert één te worden met de inktvlekken, samen te smelten, of zich simpelweg te verbergen. Soms bewegen twee portretten door elkaar heen, dit versterkt dan het gevoel van een geestelijke worsteling. 

Een andere serie die te zien zal zijn tijdens deze expositie is “Oil Spills” (Olielekken). Deze serie werken bestaat uit spannende reliëfs en sculpturen. Druipende werken met hier en daar herkenbare vormen en beelden. Een duistere zwarte laag olie lijkt bijna alles te bedekken. Organische materialen proberen onder de laag vandaan te komen. Zo is er af en toe een herkenning naar onze eigen wereld. Aardolie, één van de basis grondstoffen in ons bestaan, bestaat geheel uit diezelfde organische materialen. De serie neemt je mee naar de donkere hoeken van de mensheid. Een beeld in stand gehouden door onze leefwijze. Zo is de cirkel weer rond.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 31 augustus 2024
Tot en met:
Zondag 22 september 2024

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 31 augustus 2024 om 17:00 uur

Kunstenaar