Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2015

Tijdens de Voorjaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden van Pulchri Studio hun meest recente werken tonen en daarmee meedingen naar Jacob Hartog Prijs (t.w.v. €2.500,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking zal worden gesteld door de Jacob Hartog Stichting. Het doel van de Jacob Hartog Stichting is het bevorderen van de beoefening van en de belangstelling voor de beeldende kunst, vooral de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de grafiek. Dit gebeurt door de jaarlijkse toekenning van een prijs aan een kunstenaarslid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. 

De jury wil haar complimenten uitspreken over de tentoonstellingscommissie die opnieuw op een voortreffelijke wijze zich van haar taak heeft gekweten. Het aantal inzendingen was als altijd hoog. Het is verheugend te constateren dat ook dit jaar zoveel kunstenaars hun betrokkenheid bij Pulchri Studio betonen. De jury bestond dit jaar uit: de winnaar van 2014 Peter Zwaan, alsmede uit Alrik Stelling, Sanne Maes, Annemarie Petri, Jozef van der Horst, onder voorzitterschap van Frans de Leef. 

Na de long list uit een eerste ronde verkreeg het werk van 3 kunstenaars voldoende unanimiteit in stemmen aantal om tot 3 genomineerden te komen. De besprekingsronde, die hierop volgde, leverde eenvoudig met unanimiteit een duidelijke winnaar op. De genomineerden zijn: 

Dindi van der Hoek met het werk “Whatever Lola wants”

De bijzonder wijze waarop Dindi in haar fotografie te werk gaat, levert geheimzinnige en mysterieuze resultaten op. Haar onderwater fotografie maakt gebruik van de lichtreflecties van het wateroppervlak, die zich op de huid van de te fotograferen figuren weerspiegelen. De gekozen werkwijze vervormt daardoor haar onderwerpen, waardoor de gefotografeerde realiteit een surrealistisch beeld oplevert. Hoewel het kunstwerk met fotografische techniek wordt vervaardigd, overstijgt het de eenduidige fotografische voorstelling.  

Paul Nassenstein met het werk “V.O.C. de opera” 

Het werk van Paul Nassenstein opent zich aanvankelijk vanaf afstand als een abstract schilderij. Na benadering valt er voor de beschouwer veel te ontdekken. Door het formaat van het werk en de verschillende scenes in het schilderij ontstaat een ontdekkingsreis. Het nodigt de kijker uit tot het maken van een eigen verhaal. Het grijze kleurgebruik in het schilderij levert niet alleen de esthetische component, maar slaat terug op de vormen van grijze humor, die in de verschillende scenes aanwezig zijn. 

Riëlle Beekmans met het werk "Schets in klei: tuin”

De derde genomineerde was Riëlle Beekmans. De jury was getroffen door de zeer persoonlijke, eigenzinnige en ongebruikelijk manier van omgaan met haar materiaal. Riëlle zoekt stelselmatig naar nieuwe toepassingen, die zich steeds opnieuw aan haar op lijken te dringen. Haar object “Schets in klei: tuin” laat zij deze keer als verrassend element na een korte periode tot zijn einde komen. De bij de aard van het materiaal horende sterke krimp veroorzaakt dat het kunstwerk zichzelf oplost en op die wijze in haar oorspronkelijke natuurlijke staat weerkeert. Het verdwijnen van het kunstwerk als artistieke component. Het kleitapijt met bloemen en paddenstoelen toont in zijn gelaagdheid een boeiend en poëtisch ritme. 

De winnaar van de Jacob Hartogprijs 2015 is geworden: Riëlle Beekmans.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 02 mei 2015
Tot en met:
Maandag 25 mei 2015

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Kunstenaars