Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2018

Tijdens de Voorjaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden van Pulchri Studio hun meest recente werken tonen en daarmee meedingen naar Jacob Hartog Prijs (t.w.v. €2.500,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking zal worden gesteld door de Jacob Hartog Stichting. Het doel van de Jacob Hartog Stichting is het bevorderen van de beoefening van en de belangstelling voor de beeldende kunst, vooral de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de grafiek. Dit gebeurt door de jaarlijkse toekenning van een prijs aan een kunstenaar, lid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. 

De jury bestond dit jaar uit de volgende vier kunstenaarsleden van Pulchri Studio: Yke Prins (winnaar 2017), Eddy Stikkelorum, Tilleke Schwarz en Jan Naezer aangevuld met de voorzitter van Pulchri Studio, Frans de Leef. Dit jaar zijn er meer werken ingeleverd dan vorig jaar dit jaar brachten 146 kunstenaars ruim 250 werken in. Door dit grote aantal kunnen we spreken van een heuse Salon. De werken werden in alle rust bekeken en vakkundig beoordeeld.  Het bleek dat de uiteindelijke keuze viel op totaal verschillend werk. De jury wil daarbij benadrukken dat het dit jaar geen eenvoudige opdracht was. Kunst brengt mensen in gesprek en dit ondervond ook de jury. Er is op rechtvaardige wijze tot een overtuigende keuze gekomen. De volgende kunstenaars zijn genomineerd in alfabetische volgorde:

Araun Gordijn  (Kerkje in de Ardennen) 

Vakmanschap in ultima forma. Het werk is niet gekleurd maar heus geschilderd. Binnen de context een mooi en zonnig beeld, waarin een vakantiegevoel wordt opgeroepen.

Jozef van der Horst  (Four corners without explanation) 

Een letterlijk kantelpunt in de nieuwe ontwikkeling van zijn werk met neon. De kleur is mede bepalend voor de ruimtelijkheid. Je hoeft het inderdaad niet uit te leggen, maar te ervaren.

Marus van der Made  (Pyramide serie P42)

Een werk dat kracht vanuit de oermaterie omzet naar een geometrische vorm, waarbij elk onderdeel perfect in balans is. Wellicht een nieuwe stap in zijn oeuvre waarin het platte vlak in ruimtelijkheid wordt omgezet.  

Als winnaar van de Jacob Hartogprijs 2018 werd gekozen “Four corners without explanation” van Jozef van der Horst.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 07 april 2018
Tot en met:
Zondag 29 april 2018

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 07 april 2018 om 17:00 uur

Opening door:
Frans de Leef, voorzitter Pulchri Studio.

Kunstenaars