Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2016

Tijdens de Voorjaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden van Pulchri Studio hun meest recente werken tonen en daarmee meedingen naar Jacob Hartog Prijs (t.w.v. €2.500,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking zal worden gesteld door de Jacob Hartog Stichting. Het doel van de Jacob Hartog Stichting is het bevorderen van de beoefening van en de belangstelling voor de beeldende kunst, vooral de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de grafiek. Dit gebeurt door de jaarlijkse toekenning van een prijs aan een kunstenaarslid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. 

De jury bestond uit 4 kunstenaarsleden van Pulchri uit verschillende disciplines en de voorzitter van de vereniging.  Dit jaar zijn er meer werken ingeleverd dan vorig jaar toen waren het 167 werken en dit jaar 212 werken. Door dit grote aantal kunnen we spreken van een heuse Salon. De werken werden in alle rust bekeken en beoordeeld zonder naamsvermelding.  Het bleek dat de uiteindelijke keuze viel op totaal verschillend werk. De jury wil daarbij benadrukken dat het dit jaar geen eenvoudige keuze was. Kunst brengt mensen in gesprek en dit ondervond ook de jury. Er is op democratische wijze tot een uiteindelijke keuze gekomen. 

De volgende kunstenaars zijn genomineerd:

Marie Louise Elshout (Buffalo girl): Dit werk trekt het oog met een klassiek gegeven. Het is mythisch verhalend. Het lijkt een samengestelde observatie. De bizon kop en boomstam zijn in hun uitvoering al een prijs waard. De jury heeft waardering voor de mooie verdwijning samen met de dieptewerking. 

Ardi Brouwer (Boven het IJ): Dit kleine bijna bescheiden werk is sterk industrieel. Het straalt veel kracht uit. De sfeer doet desolaat aan met donkere ruwheid. De stemming is mooi net als de abstracte waarde met een verwijzing naar de realiteit. Er is met minimale middelen gezorgd voor toevallige effecten die precies goed uitwerken. Naarmate je langer de tijd neemt doemen er meer kleuren op. Het is geen schreeuwerd maar met geraffineerde wonderlijke krachtige vormen en de lichtval een poëtisch impressionistisch werk.

Annemarie Petri (Reis om de wereld): Dit bronzen beeld is technisch goed en dat vond de jury ook belangrijk. Het betreft een gek onderwerp. Het is een illustratie van een heel verhaal. Ook de humor en ironie kon de jury waarderen. Het speelse van dit werk is als een eigen stijl herkenbaar.

Dames en heren de winnaar van de Jacob Hartogprijs 2016 is geworden: Ardi Brouwer met het werk "Boven het IJ"

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 09 april 2016
Tot en met:
Zondag 01 mei 2016

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Kunstenaars