Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2019

Op zaterdag 6 april 2019 werd om 17.00 uur in Pulchri Studio de jaarlijkse Voorjaarssalon geopend. Alle Pulchri-leden konden hiervoor werk inzenden en meedingen naar Jacob Hartog Prijs, die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking werd gesteld door de Jacob Hartog Stichting. Het doel van de Jacob Hartog Stichting is het bevorderen van de beoefening van en de belangstelling voor de beeldende kunst, vooral de schilderkunst, de beeldhouwkunst  en de grafiek. Dit gebeurt door de jaarlijkse toekenning van een prijs aan een kunstenaar, lid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. De jury bestaat dit jaar uit: Jozef van der Horst (winnaar 2018), Martin Helm, Lia Harkes, Marianne Benkö en Frans de Leef (voorzitter). De dag voor de opening heeft de jurering plaatsgevonden, waarbij een winnend werk is uitgekozen. Tijdens deze opening werd de winnaar bekend gemaakt en de prijs van maar liefst € 2.500,- uitgereikt door Peter Hartog. De tentoonstelling is van 6 t/m 28 april te bezoeken bij Pulchri Studio, van dinsdag tot en met zondag tussen 12.00 uur & 17.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden, i.v.m. komende feestdagen, op onze site (www.pulchri.nl)

De Voorjaarssalon van 2019 heeft zich ook dit jaar weer uitgestrekt over alle bovenzalen van Pulchri Studio. Er zijn zo’n 258 kunstwerken ingeleverd door maar liefst 155 kunstenaars. Door de grote verscheidenheid van disciplines en stijlen, als ook de hoge kwaliteit van het ingezonden werk zag de jury zich voor een moeilijke taak geplaatst. 

Door het volgen van een nauwlettend juryprotocol, stegen er al gauw een aantal werken boven de andere uit. Er werd uitgebreid over deze werken gediscussieerd en uit een derde selectie werden uiteindelijk drie genomineerden gekozen. 

GENOMINEERDE NO. 1: Marjolein van Haasteren met het werk Storm I (Hardenbergzaal)

Van Haasteren heeft in een voor de jury bekende techniek met weinig middelen een enorme dreiging in haar schilderij teweeggebracht. De geconcentreerde energie die haar handelen teweeg brengt spreekt de jury aan.

GENOMINEERDE NO. 3: Yumiko Yoneda met het werk Birth of Silence (Mesdagzaal)

De verstilde schoonheid typeert het werk van Yoneda en spreekt de jury aan. De evenwichtige balans en het subtiele spel met licht is fenomenaal uitgevoerd. Het vakmanschap spreekt boekdelen in de simpelheid van het materiaal.

WINNAAR: Ed van der Kooy met het werk Trois Gardes (Mesdagzaal)

In het voor de jury intrigerende werk van Ed van der Kooy staan drie figuren op wacht. Wat bewaken ze? Waar wachten ze op? We worden door van der Kooy op het verkeerde been gezet. Komen de figuren uit een andere tijd of zou je ze zo maar tegen kunnen komen op straat? De dramatiek spat ervan af en de compositie blijft stabiel in het schilderij dat de jury typeert als een nieuwe vorm van realisme.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 06 april 2019
Tot en met:
Zondag 28 april 2019

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 06 april 2019 om 17:00 uur

Opening door:
Peter Hartog, voorzitter Jacob Hartog Stichting.

Kunstenaars