Cor Litjens

Cor Litjens maakt beelden. Grote monumentale sculpturen en kleine gedetailleerde plastieken, veelal in brons gegoten, soms in combinatie met steen. Karakteristiek voor het werk is het gebruik van elementen en vormen uit de landschappelijke natuur en de monumentale architectuur. De objecten verbeelden bergen, huizen, poorten, bomen, bruggen en pleinen. Maar ook kliffen, kusten, rivieren, binnenplaatsen, eilanden en hele steden. Soms zijn deze elementen en vormen nog slechts abstract herkenbaar, losgemaakt uit hun oorspronkelijke omgeving. Soms ook zijn zij heel concreet uitgewerkt tot figuratieve beelden.

De beelden van Cor Litjens lijken op bouwwerken en delen daarvan. Van brons of staal maakt hij vloeren, wanden, kamers en gangen, waarin raam- en deuropeningen toegang geven tot verrassende andere ruimtes.

Het gaat daarbij niet om gebruiksfuncties, de schaal of het karakter van die bouwsels, maar om ruimtes die in elkaar overgaan, die plotseling afbreken, die zich van 2 naar 3 dimensies ontwikkelen om samen een ruimtelijk verhaal te vormen.

Soms zo samengesteld dat je ogen het gevoel hebben door een stad te wandelen; een stad van ruimtelijke sensaties.

Zo complex sommige op tafels gemonteerde werken zijn, zo eenvoudig en dramatisch zijn een aantal andere. Een stuk wand dat uit de vloer omhoog rijst met daarin slechts een enkele deur of venster. Het ultieme overgangsmoment van de ruimte waarin je je bevindt naar de wereld daarachter.

Tentoonstellingen

Impressies

Vertekend beeld, inkt op paneel

Wandpaneel in parkeergarage Tiel

Wandpaneel in parkeergarage Tiel

Citycentre, installatie in Stevenskerk Nijmegen

Gehucht, expositie Casla, Almere

Druten, 's Heerenloo

Bassin

poort Havo Notre Dame, Ubbergen

Vertekend beeld, tuinbeeld

Deuren, Malmöhuis, Almere

Binnenstad, olieverf op doek

Courtine, Beuningen Gld.