Jos van den Berg

"De schilder van de veelkleurige, ondefinieerbare lyriek. Op zijn werk valt niet zo makkelijk een etiket te plakken. Het te plaatsen in de traditie van de Amerikaanse action painting is iets te gemakkelijk. De mythe van het zogenaamde schilderbeest is al eerder ontmaskerd. “Stijlloosheid” is in het geval van Jos van den Berg een eretitel. Zijn belangstelling is veel breder dan alleen die van de abstract-expressionisten. Op een bijna gulzige manier absorbeert Jos alles wat hij tegenkomt, omdat vervolgens op gulle wijze terug te geven aan zijn publiek. Hij is de romanticus die van alle aspecten van het leven houdt en dat allemaal wil delen. Wanneer hij begint te schilderen kiest hij zijn thema intuïtief.

Gaandeweg het proces verandert dat thema nog vele malen. Ieder moment is een keuzemoment. Hij werkt in ruige kwast- en messtreken, in stapelingen van lagen. Hij verwerkt karton, papier, textiel, zilver- en koperfolies, bladgoud, dat ook rustig onder een laag verf verdwijnt. Hij krast in de verf om onderliggende flinters van kleur weer tevoorschijn te halen.

Zijn liefde voor etnische kunst is terug te zien in zijn vormen en kleurgebruik. De werelden van Papua en andere gebieden in Zuid Oost Azië en Zuid Afrika heeft hij veelvuldig geschilderd. Maar ook dichter bij huis: wanordelijke interieurs, pioenrozen, landschappen, exotische vogels, steden, de kosmos, rotstekeningen. Hij haalt inspiratie uit de sterrenkunde of neurowetenschappen. Stijl, kleurgebruik, thematiek: alle is van een enorme veelzijdigheid. De weigering om een definitieve keuze te maken.”

Tentoonstellingen

Impressies