The Roaring Twenties

De jaren twintig van de vorige eeuw vormden een periode van grote veranderingen op allerlei gebieden. In de periode tussen de twee wereldoorlogen gingen crises gepaard met wederopbouw en toenemende (stedelijke) welvaart. De roaring (of flitsende) twenties kenmerkten zich door razendsnelle ontwikkelingen op materieel, politiek en moreel gebied; de opkomst van de massacultuur, het consumentisme, de jazzmuziek en de glitter en glamour van Hollywood. Of wat te denken van de emancipatie van de vrouw en kunststromingen als Dada, Surrealisme, Expressionisme en Art Deco. Of races en recordpogingen zoals de eerste solovlucht over de Atlantische Oceaan van Charles Lindbergh in 1927. De roaring twenties worden ook wel beschreven als een periode van vrijheid en het begin van de ‘moderne tijd’. 

Nu, half 2021,  is het eind van de coronatijd in zicht. Mensen zijn anderhalf jaar beperkt geweest in hun doen en laten en hebben tientallen miljarden extra gespaard. Als de beperkingen zijn opgeheven komt er mogelijk weer zo´n bubbelende periode als 100 jaar geleden. We willen weer genieten, zeker nu we weten wat het is om in een lockdown te zitten. Het geld gaat weer rollen. Hopelijk komen er weer jaren van economische groei, maar dan wel meer gecontroleerd dan voor de coronacrisis. Het leven zal anders worden in de komende jaren. Een andere bestuursstijl, meer nadruk op het milieu en duurzaamheid, meer begrip voor inclusiviteit, gelijkheid en wederzijdse verantwoordelijkheid. En wie weet krijgen we een hedendaagse Charles Lindbergh  die naar Mars gaat bijvoorbeeld. Laten we in ieder geval hopen dat de kunst en cultuur eindelijk weer de steun en aandacht krijgen die ze verdienen.  De muren van de Mesdagzaal zijn voor deze expositie denkbeeldig ingedeeld in panelen van 1 ½ meter breed en de vloeren in vakken van 1 ½ bij 1 ½. Kunstenaars zijn uitgenodigd die 1 ½ meter ruimten in te richten, samen of alleen. 

Deelnemende kunstenaars zijn: Alexandra Kloppenburg, Alrik Stelling, Alyke Evers, Anne-Lize Reuter, Babette Degraeve, Brigitte Spiegeler, Cees Post, Conny Kuiperi, Daan de Loor, Dinie Wikkerink, Dominique Ampe, Eddy Greenwood, Ellen van Toor, Els Binnendijk, Ferial Kheradpicheh, Gabriela Acha, Geer Huybers, Gineke Zikken, Greetje Sieders, Hanneke van Doorn, Henk van Trigt, Irene van den Bos, Jacobien de Korte, Jan Naezer, Jos van den Berg, Judith Heinsohn, Maria Gruppelaar, Marian Meerbeek, Marian Zult, Marie-Sophie Mejan, Michel Verhoef, Nanna de Klerk, Nicky Konings, Nies de Vuijst, Rinus Groenendaal, Ruben Koerhuis, Ruth Haitsma – Bergmann, Sebastiaan Spit, Simone van den Heuvel, Sona Sahakian, Sonja van der Burg, Susan de Kruiff, Suzanne Bo, Tineke Vulto, Truus Groen en Yke Prins.

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door STROOM, Den Haag

De tentoonstelling is gesloten op Prinsjesdag, 21 september a.s. 

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 04 september 2021
Tot en met:
Zondag 26 september 2021

Waar:
Mesdagzaal

Opening:
Zaterdag 04 september 2021 om 16:00 uur

Feest:
Op zaterdag 25 september zal er van 20.00 tot 00.00 uur een feest met livemuziek plaatsvinden in de bovenzalen van Pulchri Studio!

Kunstenaars