Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2021

Tijdens de Voorjaarssalon kunnen alle kunstenaarsleden van Pulchri Studio hun meest recente werken tonen en daarmee meedingen naar Jacob Hartog Prijs (t.w.v. €2.500,-) die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking werd gesteld door de Jacob Hartog Stichting. Het doel van de Jacob Hartog Stichting is het bevorderen van de beoefening van en de belangstelling voor de beeldende kunst, vooral de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de grafiek. Dit gebeurt door de jaarlijkse toekenning van een prijs aan een kunstenaar, lid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag. 

De jury bestond dit jaar uit: Marjolein van Haasteren (prijswinnaar 2020), Thana Faroq, Marijke Verhoef, Carla de Beus en de voorzitter van Pulchri Studio, Marieta Reijerkerk. Door het volgen van een nauwlettend juryprotocol, stegen er al gauw een aantal werken boven de anderen uit. Er werd uitgebreid over deze werken gediscussieerd en uit een derde selectie werden uiteindelijk drie genomineerden gekozen. 

Genomineerde no. 1 | Manja Hazenberg | Met het werk Brunelleschi

Bij de bespreking van dit werk komt de term "licht" naar boven als een verwijzing naar het lichtgevende effect dat het glanzende materiaal in het midden van het werk heeft, maar tevens als lichtheid in de ervaring van het werk. Je wilt dichterbij komen en naar binnen gezogen worden in deze prachtige ruimte. Het is een klein werk van formaat maar geeft een grootse dimensie weer. Dit intieme doorkijkje is een onwijs goed ding.

Genomineerde no. 2 | Lisa van der Heijden | Met het werk Zonder titel no. 5

Dit is waar schilderkunst over gaat zegt de jury. Het werk heeft uit verschillende oogpunten in de zaal een compleet andere beleving, je ziet als het ware telkens weer een andere kleurlaag naar boven borrelen. Het monumentale karakter in formaat wordt eveneens behaald in de subtiele manier waarop kleur wordt weergegeven. Hierdoor beweegt en zindert het werk en blijft de jury zich geboeid voelen. Door de gevoelens van zachtheid, stilte en opluchting worden ze als het ware naar binnen getrokken.

Genomineerde no. 3 | Dana LaMonda | Met het werk Onderweg Zijn

De jury noemt het enorm sprekend hoe de installatie is opgebouwd en waardeert de onbesproken emoties en gevoelens die ervan uitgaan. Gevoelens van het "missen" en "afwezigheid" zijn hedendaagse thema's waar iedereen zich vandaag de dag in kan herkennen. Het subtiele kader geeft het werk een extra dimensie en voegt kracht toe aan het verhaal. Er gaat een enorme zeggingskracht van uit, je voelt aan het werk wat de kunstenaar ermee wil communiceren zonder dat je het verhaal leest.

De winnaar van de Jacob Hartog Prijs is geworden Lisa van der Heijden. De Jacob Hartog Stichting en het bestuur van Pulchri Studio feliciteren haar van harte.

Informatie

Vanaf:
Dinsdag 02 maart 2021
Tot en met:
Zondag 11 april 2021

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Privébezoek
Wilt u graag een privébezoek of een rondleiding met de kunstenaar(s)? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl

Kunstenaars