Dinie Wikkerink en Dorothee Bavinck - Onze werkelijkheid

Dorothee Bavinck en Dinie Wikkerink hebben elkaar leren kennen bij de GKf (nu DuPho). Het is een groep fotografen die staat voor sociaal engagement. Dit vertaalt zich in mentaliteit - de manier van werken en kijken naar de wereld - en in artisticiteit. Beide fotografen hebben in groepsverband aan exposities meegedaan en zo elkaar en elkaars werk leren kennen. In 2013 biedt Pulchri Studio haar leden de mogelijkheid, voor de expositie ‘Compañeros’, een niet-lid kunstenaar uit te nodigen voor een gezamenlijke presentatie. Wikkerink heeft toen Bavinck hiervoor benaderd. En zo ontstond de eerste expositie van hen samen bij Pulchri Studio. Het gekozen thema was toen ‘Al om vrouw’. In 2020 volgde een grotere expositie ‘Carry me home’. De titel betekent letterlijk ‘Draag me naar thuis’. Dit thema is toen door beide kunstenaars overdrachtelijk geïnterpreteerd. Ze zochten naar een thuiskomen in de eigen verbeelding. Was dat voor Wikkerink bijna letterlijk met foto’s die dicht bij huis gemaakt zijn. Bavinck vond het thuiskomen in haar verbeelding in het maken van foto’s verder weg, niet thuis, maar op reis.

En nu in 2024: ‘Onze werkelijkheid’. De persoonlijke ontwikkeling heeft zich doorgezet en met deze expositie laten beide fotografen een heel eigen inhoud zien. Er is grote waardering voor elkaars werk, ze volgen elkaar kritisch, maar laten elkaar vrij in de keuze voor deze expositie. In een meer persoonlijke tekst bij de series leggen ze uit wat hen fascineert. Daarin zijn raakvlakken te zien maar ook verschillen.

Bekijk hier alvast een aantal van de beschikbare werken van Dinie Wikkerink in onze webshop.

Dorothee Bavinck over haar werk:

“Ik vind mijn inspiratie op mijn reizen. In allerlei gedaantes en vormen komt de werkelijkheid waar ik naar op zoek ben of mee geconfronteerd wordt, in beeld. Werkelijkheid, hoe feitelijk die ook is, is voor mij een wereld vol emotie: het verhaal dat achter het beeld zit. Dat verhaal wordt weergegeven in één beeld. Het beeld als gestolde historie. En dat probeer ik in mijn foto’s vast te leggen. Deze kan soms oogstrelend zijn, soms rauw, pijnlijk. 

Dinie Wikkerink over haar werk:

“Al tijdens mijn opleiding aan de academie voor beeldende kunst in Enschede, AKI 1988 - 1993 werd het duidelijk dat mijn onderzoek in de beeldende kunst niet zal gaan over spectaculaire vernieuwende onderwerpen. Ik heb aandacht voor de dagelijkse dingen om me heen. Met het licht van nu creëer ik beelden die tijdloos zijn en zich kenmerken door begrippen als schoonheid en troost. Het thuiskomen in mijn verbeelding vind ik hoofdzakelijk in motieven dicht bij huis. In de omgeving waar ik geboren ben en waar ik het wezen van mijn zijn heb leren kennen. Mijn camera is de stille getuige van al het moois dat voorbijkomt. Lichtplekken die herinneringen oproepen en gewone dingen die door het licht een nieuwe inhoud krijgen. Voor deze expositie heb ik een selectie gemaakt uit mijn werk van de laatste vier jaar, drie foto’s zijn ouder. Het merendeel is gemaakt in huis of in de directe omgeving daarvan, een enkel beeld is elders gemaakt. Het is een verzameling foto’s met licht in de hoofdrol.”

Informatie

Vanaf:
Woensdag 31 januari 2024
Tot en met:
Zondag 25 februari 2024

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 03 februari 2024 om 16:00 uur

Opening door:
Joop van Reeken, fotograaf en fotografie-kenner.

Kunstenaars