Eppe de Haan - Eenheid in verscheidenheid

Van 27 juni tot en met 18 juli exposeert beeldhouwer Eppe de Haan (71) in de Voorhoutgalerie en de Klinkenberggaleries, ook doet hij in diezelfde periode mee met Voorhout Monumentaal, de beeldenexpositie op het Lange Voorhout, waar zijn beeld ‘Searching’ geëxposeerd zal worden. De tentoonstelling in Pulchri Studio laat een overzicht van het werk van Eppe de Haan zien en bestaat uit schilderijen en sculpturen. De Haan studeerde als kunstschilder af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Hij ging daarna drie weken op cursus naar Pietrasanta – het bekende beeldhouwersstadje in Italië – en maakte zijn eerste torso uit marmer op de authentieke manier, volledig met de hand. De beeldhouwer was geboren.
Zijn werk laat fragmenten van menselijke figuren zien, die zowel in het materiaal verdwijnen als er uit komen. Het fascineert hem dat de toeschouwer op die manier blijft zoeken naar dat wat verborgen blijft. Het centrale thema in zijn werk is ‘Unitas in Diversitate’, eenheid in verscheidenheid. “Ik breng samen wat de mens verbindt én wat hen scheidt. In de serie ‘Unitas’ verenig ik man en vrouw in één beeld.”

Pas de laatste jaren zijn scherpe hoeken en abstracte vormen in zijn werk te zien, het lijnenspel werd anders. Waar zijn beelden voorheen golvende lijnen en vormen toonden, komen steeds meer rechte lijnen tevoorschijn.
Glasobjecten vormen ook een onderdeel van het werk van De Haan. In Venetië ontdekte hij het Muranoglas. Op de tentoonstelling zijn ze te zien als driehoekige sculpturen met fragmenten van gezichten, die in Venetië in verschillende kleuren glas gegoten zijn.

Margreet Hofland

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Pulchro Sacrum.

Informatie

Vanaf:
Vrijdag 25 juni 2021
Tot en met:
Zondag 18 juli 2021

Waar:
Klinkenberggaleries
Voorhoutgalerie

Opening:
Zondag 27 juni 2021 om 14:00 uur

Opening door:
John Sillevis, kunsthistoricus

Privébezoek
Wilt u graag een privébezoek of een rondleiding met de kunstenaar(s)? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl

Kunstenaar