Esther van der Wallen - Joie de vivre - een ode aan mijn vader

De voorbereiding voor de tentoonstelling ´Joie de vivre – een ode aan mijn vader´ maakte veel los bij Esther van der Wallen. Herinneringen komen boven en zorgen soms voor een lach en soms voor een traan. Na een moeizame periode heeft Esther met toewijding en hernieuwde energie deze expositie gemaakt, een tentoonstelling die een ode is aan de Joie de vivre van haar - in september 40 jaar - veel te jong overleden creatieve vader.
Op jonge leeftijd tekende Esther veel. Later kreeg zij o.a. een fascinatie voor stedelijke architectuur, geïnspireerd door o.a. Carel Willink maakte zij op basis van foto’s surrealistische schilderijen. Door zich uiteindelijk volledig op de fotografie te richten is het schilderen een lange tijd naar de achtergrond verdwenen maar daar kwam onlangs verandering in.

Fotografie en schilderen
Esther is als fotograaf onder meer gefascineerd door het vrouwelijk lichaam en fotografeert graag vrouwen die zich vrij wanen van ‘die goedkeurende blik van de ander’. Door persoonlijke gesprekken tijdens haar fotosessies komt vaak de mooiste kant van mensen vanzelf naar boven. Zij geven zich figuurlijk en soms ook letterlijk bloot. Dát moment vastleggen, is voor Esther iedere keer een waardevolle ervaring. Toen zij vorig jaar na eerst het overlijden van haar moeder, en onverwachts ook haar stiefvader, samen met haar zus het ouderlijk huis moest ontruimen kwamen er niet alleen herinneringen naar boven maar ook de schilderkist van haar moeder. Deze tubes verf zetten haar aan het denken en besloot zij, naast de fotografie, weer het penseel ter hand te nemen.

Tentoonstelling
De expositie van Esther bestaat behalve uit foto’s en schilderijen met het vrouwelijk lichaam ook uit surrealistische foto´s met lelies. Een bloem die letterlijk bol staat van symboliek waaronder liefde, vrouwelijkheid, geluk en vergankelijkheid. Een ode aan haar vader en schilderijen met de verf van haar moeder dát maakt het geheel compleet. 

Joie de vivre!

Informatie

Vanaf:
Woensdag 18 oktober 2023
Tot en met:
Dinsdag 14 november 2023

Waar:
Voorhoutgalerie

Opening:
Zaterdag 21 oktober 2023 om 17:00 uur

Opening door:
Conny Kuipéri, kunstenaarslid

Kunstenaar