Esther van der Wallen

Fotograferen is voor Esther van der Wallen een tweede natuur. Altijd zoekend naar het juiste beeld, de juist compositie en spanning. Haar inspiratiebronnen zijn onder meer de fotografen Miroslav Tichý, Henri Cartier-Bresson en de Haagse kunstenaar Gerard Fieret maar ook kunstenaars als René Magritte, Salvador Dalí en Carel Willink. De foto’s die Esther in mei exposeert zijn geïnspireerd op het werk van de Tsjechische kluizenaar en fotograaf Miroslav Tichý. Na een bezoek aan een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in New York in 2010 werd zij nog meer dan daarvoor door hem en zijn werk gegrepen. 

De serie zwart/wit foto’s die Esther in de Tuingalerie exposeert, laat vrouwen zien op een voyeuristische manier waarbij het gevoel van de kijker wordt geprikkeld. Door het toepassen van bewegingsonscherpte en grove korrel wordt een spannend en uitdagend beeld gecreëerd. “Wat ik bijzonder vind aan Tichý is dat hij van niets iets maakte, om zo invulling te geven aan zijn kluizenaarsbestaan. Prachtig!”

Miroslav Tichý (1926 – 2011) gebruikte zelfgemaakte camera’s en lenzen van closetrollen, garenklosjes, blikjes en plexiglas waarmee hij vooral heimelijk foto’s maakte van, wandelende, zittende en lopende vrouwen, maar soms ook alleen van een lichaamsdeel. Doordat die zelfgemaakte camera’s er zo onecht uitzagen, beseften zijn ‘modellen’ vaak niet dat ze gefotografeerd werden. Soms poseerden ze zelfs voor hem in gewaagde poses, in de overtuiging dat hij geen echte camera gebruikte.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 07 mei 2016
Tot en met:
Woensdag 25 mei 2016

Waar:
Tuingalerie

Opening:
Zaterdag 07 mei 2016 om 15:00 uur

Opening door:
Theo Monkhorst.

Kunstenaar