Frima en Heldens - Recent werk

Zowel Joke Frima als Wim Heldens zijn beiden hedendaagse realisten, met groot respect voor elkaars werk. Ze willen dit graag laten samenkomen in de expositie ”Frima & Heldens” in de Klingenberggalerie van 12-10-2024 t/m 03-11-2024.
Beiden zoeken in hun werk een uitdrukking die verbindt.

Joke Frima 
Joke Frima, ARC Affiliated Artist ARCLM, werd geboren op 29 mei 1952 in Den Haag. Joke Frima volgde haar kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (1969-70) en de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg (1970 -74).
Vervolgens vertrok ze naar Florence, Italië, om haar vaardigheden te verfijnen in het atelier van de Grande Dame van de figuratieve schilderkunst, Signorina Nerina Simi (Studio Simi) van 1976-84.
Joke Frima bleef tot 1985 in Italië en wijdde zich aan haar studie en lesgeven. Ze keerde terug naar Nederland, waar ze haar verworven klassieke vaardigheden inzet voor haar eigen visie en voorkeur als zelfstandig kunstenaar.
Haar onderwerp vindt ze in de alledaagse schoonheid in de natuur. In een geabstraheerd spel van textuur, ritme, licht en kleur weet Frima in een eerder ingetogen onderwerp een gevoel van rust en harmonie op te roepen en tegelijkertijd de volle aandacht van de kijker te grijpen. In 1999 verhuisde ze naar Frankrijk op zoek naar meer ruimte en vrijheid om haar werk te laten groeien. Ze woont en werkt momenteel in Vissingy in de Morvan, Bourgondië, Frankrijk.

Wim Heldens 
Wim Heldens is één van de belangrijkste moderne realisten van Nederland. Zijn werk is opgenomen in de collecties van de National Portrait Gallery in Londen, het Arnot Museum in Elmira NY / USA, het Museo Europeo de Arte Moderno (MEAM) in Barcelona, de Bank Nederlandse Gemeenten in Den Haag, de AMC Collectie in Amsterdam, Museum De Domeinen in zijn geboorteplaats Sittard, Ming Dian Gallery in Taipei Taiwan, en de collectie van de Stadsschouwburg in Haarlem. Heldens’ werk werd geselecteerd door het MEAM voor hun tweejaarlijkse tentoonstelling ‘Figurativas’ in 2008, 2010, 2015(Eervolle Vermelding), 2017, 2019, 2021 en 2023. In 2022 won hij de ModPortrait competitie, ook in het MEAM. Ook werden werken van zijn hand geselecteerd voor de prestigieuze BP Portrait Award Tentoonstelling van de National Portrait Gallery in Londen in 2008, 2010 en in2011 won hij daar de First Prize , bij de Royal Society of Portrait Painters in de Mall Galleries in Londen won hij in 1998 de Menena Joy Schwabe Award.
Het onderwerp van Heldens’ werk is de hedendaagse mens in zijn/haar vele gedifferentiëerde relaties binnen de moderne Westerse samenleving en tot ‘de ander’, met een nadruk op de interacties tussen mensen met verschillende culturele of etnische achtergronden. Daarbij grijpt hij terug op de typisch-Hollandse traditie van het realistisch uitbeelden van de directe leefomgeving zoals deze in de 17e eeuw een hoogtepunt beleefde. Daarnaast is Heldens een bevlogen portrettist met een sterke uitbeelding van de psychologie van het model. Zijn werk valt ook op door een grondig-geconstrueerde beeldtaal met verfijnde stofuitdrukking, die de ‘levensechtheid’ van zijn doeken accentueren.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 12 oktober 2024
Tot en met:
Zondag 03 november 2024

Waar:
Klinkenberggaleries

Opening:
Zaterdag 12 oktober 2024

Kunstenaar