'Gemak en ongemak’ ontmoet ‘Kunst en kitsch’ – een kruisbestuiving

'Gemak en ongemak' in deze twee termen gaat Marcin Karwinski zich verdiepen tijdens deze expositie die een vervolg is op ‘Ieder mens is kunst’. Soms kan 'echte' kunst ongemak veroorzaken. Een andere keer kan ze voor gemak en voldoening zorgen.

Fotograaf en liefhebber van experimenten met geluid Jacek Futiakiewicz beweegt zich 'Tussen kunst en kitsch'. Soms kan kitsch voor heel aangename gevoelens zorgen. En een andere keer juist heel kritische emoties oproepen. Wanneer krijgt een werk de waarde KUNST en wanneer niet? Wanneer is een werk kitsch? Antwoorden op deze vragen zal hij zoeken door kritisch te kijken naar zijn eigen fotografische werk en werk van anderen.  Op een speelse manier zal Jacek bezoekers van de expositie betrekken voor dit thema. Wat voor de ene kijker (toeschouwer, galeriebezoeker) kunst is, kan voor de andere kitsch zijn. Of toch niet?

Wij allemaal, kunstmakers en kunstwaarnemers, delen onze ervaringen in in categorieën. Dit doen we om te begrijpen en te kunnen waarderen, om een mening te kunnen vormen. Kan er een vruchtbare kruisbestuiving plaatsvinden?

Bij deze expositie gaan twee kitsch- en/of kunstmakers in de Hardenbergzaal van Pulchri Studio samen met de bezoekers onderzoeken waar de grenzen liggen tussen kunst, kitsch, gemak en ongemak. Misschien zijn er geen duidelijke grenzen vast te stellen? Beide 'kunstenaars' willen hun eigen vaste denkbeelden en denkpatronen gaan verkennen en hierover met bezoekers in gesprek gaan.

Gedurende de expositie organiseren Marcin en Jacek elk weekend lezingen, trainingen, dialoogsessies en belevenis dagen. Kijk voor het actuele programma op onze agenda.

Belangrijk! Deze expositie is volledig gelijkwaardig toegankelijk. Heeft u een voorziening nodig of heeft u een speciale behoefte tijdens uw bezoek? Laat dit ons weten via: bericht@jananoniemexposeert.nl Elke weekend zijn schrijftolken aanwezig en Marcin beschikt over de basiskennis van de Nederlandse gebarentaal. Omschrijvingen zijn in Braille beschikbaar en werken kunnen worden (onder begeleiding) waargenomen door aanraking.

Foto: Jacek Futiakiewicz (auteur van schilderij Felix Schuurbiers)

www.jananoniemexposeert.nl www.jacekfocus.nl

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 27 juli 2024
Tot en met:
Zondag 25 augustus 2024

Waar:
Hardenbergzaal

Opening:
Zondag 28 juli 2024 om 15:00 uur

Kunstenaar