Jan Radersma & Marieta Reijerkerk - Ongehoorde stilte

Jan Radersma en Marieta Reijerkerk zijn twee kunstenaars die al lange tijd lid zijn van Pulchri Studio. Ze zijn ook al meer dan 30 jaar kunstenaarsvrienden. Door de jaren heen exposeren ze samen met dit keer de titel ’Ongehoorde stilte. Lang hebben ze gezocht naar wat op dit moment in de reis hun werk samenvat. 

Beiden zien hun werk als verslaglegging van hun reis. Bij Jan is dat vrij letterlijk waarbij hij zijn ervaringen in het leven laat zien door middel van landschappen en dan met name de landschappen in Noord- en Zuid-Nederland, Frankrijk en Indonesië. De landschappen zijn eigenlijk een weergave van de herinneringen, een reis door de tijd en na de reis blijft de stilte over. Zijn Indische ‘roots’ zijn altijd onderhuids aanwezig in zijn schilderijen. De landschappen zijn geen thema voor het werk maar een middel om te komen tot de schilderijen waarbij het werk balanceert tussen figuratie en abstractie. Jan gebruikt een grote verscheidenheid aan dragers waar laag na laag het beeld te voor schijn komt. Voor het beeld heeft hij een bepaald idee in zijn hoofd als vertrekpunt. Dat vertrekpunt vormt de basis voor het aanmaken van pigment van citrusterpentijn en lijnolie. 

Bij Marieta zijn de reizen in het heden een belangrijke bron van inspiratie. De waarnemingen van het alledaagse leven. Stille getuigen van menselijke activiteiten in het heden maar vooral ook in het verleden. De geschiedenis die af te lezen is aan vondsten zoals oude scheepswrakken op een strand in China, activiteiten van nomaden in India. Ze noemt het ook wel ‘archeologische waarnemingen’ en het werk dat daaruit voortvloeit is een verstild residu. Iets van die waarnemingen wil ze doorgeven aan de rest van de wereld. Belangrijk maken wat ergens in een ander deel van de wereld vergeten is of niet waargenomen wordt.

Het materiaal waar de kunstwerken van Marieta van gemaakt worden kan heel divers zijn. Het heeft te maken met de verschijningsvorm van de ‘gevonden’ beeldelementen. De sfeer die ze wil oproepen en het gevoel dat ze wil meegeven aan het werk. Veelal is het een combinatie van verschillende materialen zoals hout, papier, inkt, doek, vilt en nog veel meer dat dan terug te zien in collages assemblages en tegenwoordig steeds meer driedimensionaal werk maar ook weer terug naar schilderdoeken waar haar reis in de kunst mee begon.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 30 oktober 2021
Tot en met:
Zondag 28 november 2021

Waar:
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 30 oktober 2021 om 17:00 uur

Kunstenaars