Lukas van de Vrande - Solargraphy

In mijn werk ben ik constant op zoek naar projecten die zowel een kunstzinnig als een wetenschappelijk aspect hebben. In het project ‘Solargraphy’ komen fotografie en de werking van ons zonnestelsel prachtig samen in fascinerende beelden. Een ‘solargraph’ is letterlijk een foto van de zon, maar niet zomaar een foto. Een ‘solargraph’ heeft een lange belichtingstijd, variërend van een paar dagen tot een paar jaar. De foto’s zijn gemaakt met een pin-hole camera, die buiten opgehangen is op de kortste dag van het jaar en pas weer naar beneden is gehaald is op de langste dag van het jaar. Op de foto zijn dan alle banen van de zon van een half jaar te zien: in de winter zijn de banen laag, in de zomer hoog.

Buitengewoon fascinerend dat met een hele simpele, low-tech camera een foto te maken is die echt iets toevoegt aan de werkelijkheid: een bekend tafereel maar dan met alle zonnebanen van een half jaar erboven.
Als ik die foto’s zie, voel ik een directe verbinding met het systeem aarde-zon: we zitten in een zonnestelsel en een glimp van de werking van dat zonnestelsel is te zien op deze foto’s.
Op de tentoonstelling zijn de werken van 60 verschillende fotografen te zien. Allemaal mensen die de pin-hole camera hebben opgehangen op een plek die voor hen betekenis heeft, bijvoorbeeld in de tuin of in hun straat. Ik ben er heel trots op dat we samen dit project hebben kunnen realiseren en dat we nu al deze prachtige foto’s mogen presenteren in de mooie zalen van Pulchri Studio.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 29 mei 2021
Tot en met:
Zaterdag 19 juni 2021

Waar:
Klinkenberggaleries

Opening:
Zaterdag 29 mei 2021

Privérondleiding
Wilt u graag een privébezoek of een rondleiding met de kunstenaar(s)? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl