Marja van Bijlevelt & Rik van Hazendonk – Verf en Vorm

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 4 december om 14.00 uur door Jacques Zwaan, oud-directeur algemene zaken Pulchri Studio. Deze expositie is tot stand gekomen omdat we sterk aangetrokken worden door elkaars werk. Zo zoeken we uit nieuwsgierigheid bij de diverse salons in Pulchri Studio het werk van de ander op. We zijn vanaf de Najaarssalon 2019 in gesprek gegaan met als doel een gezamenlijke expositie te organiseren. Waar gaat ons werk over? Wat is het gemeenschappelijke dat ons bindt? Waar gaat de expositie over?

Beiden houden we ons bezig met de basiselementen van de schilderkunst: kleur- vlak - lijn. Er is een fascinatie voor de materialen, waarmee we werken: drager - verf- kwaststreek. Ons werk is voor een groot deel onderzoekend van aard. We werken vaak in series, waarbij we steeds hetzelfde uitgangspunt nemen. Zo ontstaan reeksen van verwante werken, die verschillende mogelijkheden laten zien. Daarbij is er altijd een zekere poëzie waar te nemen.

Marja toont een serie die gaat over het proces van schilderen. Dit proces zorgt bij haar voor een continue voortgang. Daardoor ontstaat de mogelijkheid en de ruimte om te onderzoeken. Het werk heeft een conceptuele inslag en geen directe relatie met de waarneembare werkelijkheid. Meestal wordt in reeksen gewerkt, die aan elkaar gerelateerd zijn. Binnen dat proces van schilderen zijn een aantal belangrijke elementen: het ‘schrijven’, gelaagdheid en transparantie. Er is verder een voortdurend onderzoek naar formaat, vorm, kwaststreek en ordening in het vlak.

Rik toont een serie van drie Monochromen, ieder geschilderd op een loshangend vel papier en op een los daarvoor hangend Smyrna-stramien. Zowel die gekozen schildergronden als het losse en ruimtelijke karakter maken de werken heel materieel. Omdat de beleving van de kleurvlakken loskomt van de fysieke ondergronden ontstaat een wisselwerking tussen de beleefde kleurruimte en het expliciet materiele. De andere inbreng van hem zijn twee installaties Nat tegen Nat, met series aquarellen in klein formaat. Ieder vel bestaat uit twee vlakken, gescheiden in de verhouding van de gulden snede. Het vlak met water is een interactie aangegaan met het vlak met aquarelverf. Het resultaat wordt bepaald door de materialen zelf.

Informatie

Vanaf:
Donderdag 02 december 2021
Tot en met:
Zondag 30 januari 2022

Waar:
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 04 december 2021 om 14:00 uur

Opening door:
Jacques Zwaan, oud-directeur algemene zaken van Pulchri Studio

Aanmelden privebezoek:
Wilt u, alleen of met twee personen, een afspraak maken voor een privébezoek, laat het ons weten en stuur een e-mail naar galerie@pulchri.nl.

Kunstenaars