Spinoza en de Kunst van het Geluk

Op zondag 16 oktober opent de expositie Spinoza en de Kunst van het Geluk in de Klinkenbergzaal in Pulchri Studio. Bedenker en organisator Anne Woodward vroeg aan verschillende kunstenaars om kunstwerken te maken als een reactie op het gedachtegoed van Spinoza. Daarvoor bedacht ze verschillende thema’s die als handvat konden worden gebruikt. In Pulchri komen de volgende thema’s aan bod:

Het Medea-syndroom. Ondanks Medea’s besef dat ze iets vreselijks gaat doen en inziet wat het goede is (namelijk haar moederliefde volgen) zijn haar emoties van woede en wraak haar de baas en vermoordt ze haar eigen kinderen. 

Intuïtie en eeuwigheid. Als we ons eenmaal laten leiden door ons verstand en minder door onze dagelijkse emotionele impressies gaan we steeds meer begrijpen hoe alles met alles verbonden is. 

Plezier en gelukzaligheid. Door de wetten van de natuur te begrijpen worden we steeds blijer. We groeien door plezier en niet door lijden volgens Spinoza.

Deelnemers: Lizan van Dijk, Irma den Hertog, Lisette Huizenga, Maarten van Noort, Brigitte Spiegeler, Willeke van Tijn en Carla van der Werf. Daarnaast worden er tijdens de expositie verschillende activiteiten georganiseerd, zie daarvoor de agenda op onze website.

De tentoonstelling is gesloten op zaterdag 22 oktober a.s. 

Informatie

Vanaf:
Woensdag 12 oktober 2022
Tot en met:
Zondag 13 november 2022

Waar:
Klinkenberggaleries

Opening:
Zondag 16 oktober 2022 om 14:00 uur

Opening door:
Robin Lutz, filmer

15.00 - 16.30 Ronde tafelgesprek:
Met filosofen en kunstenaars met als onderwerp: Spinoza en Kunst

Kunstenaars