Vera Whistler - Bearer of Soil

Als danseres kreeg ik steeds meer behoefte om de vluchtigheid van bewegingen op mijn eigen wijze beeldend vast te leggen. Omdat de verbinding met de toeschouwer voor mij essentieel is, maak ik werk dat tot de verbeelding spreekt, en waar men visueel in kan ronddwalen. In mijn kunst probeer ik mijn eigen werkelijkheid door middel van een relatie tussen beweging en materie uit te drukken. Dat doe ik door residuen van beweging te laten zien, waarbij ik allerlei materialen, zoals papier, klei, lijm en/of pastel gebruik om mijn handelingen te laten stollen. Mijn werk komt tot stand via een proces van plannen en laten groeien, waarbij het toeval een grote rol speelt. Belangrijk zijn ook de oppervlaktestructuren die ik bewust maak, of spontaan laat ontstaan. Tijdens de ontwikkeling van figuratief naar abstract, met objecten in 2D en 3D, ontstonden o.a. werken van aangetast papier, maar ook ragfijne lijmwerken, robuuste vazen, en geschuurde pasteltekeningen. Momenteel werk ik aan variaties van min of meer spiegelende keramische halve bollen. Niet alleen omdat de eenvoud van de vorm en de coating me aanspreken, maar ook omdat spiegels je op een directe manier terugbrengen bij jezelf. Mijn inspiratiebronnen zijn o.a. oorspronkelijke culturen, archeologische vondsten, en de natuur, maar ook beeldend kunstenaars als Pollock, Van Eyck, Van Lunteren en Last.

Als thema voor deze serie beelden wil ik mijn aandacht richten op onze aarde. Al mij werken zijn unica en worden ook door mij niet nagemaakt. Ik heb de beelden in repen handmatig opgebouwd, waarbij het toeval en bewuste planning hand in hand gaan. Mijn handelingen, de klei, de pigmenten en het stoken zijn de aspecten die meespelen bij het uiteindelijke resultaat, wat altijd een verrassing is.
De objecten kunnen binnen en buiten staan en zijn gemaakt van donkere Spaanse klei die op 1240 graden gestookt zijn. Buiten neergezet kunnen er met wat aarde, plantjes in gaan groeien, waardoor het object een eenheid wordt met de omgeving en de aarde. Het object kan ook in een ruimte neergezet worden en als kunstobject dienen. In de winter, bij vrieskou, kunnen de beelden beter met bobbeltjesplastic ingepakt, of binnen gezet worden.

Informatie

Vanaf:
Dinsdag 04 juni 2024
Tot en met:
Zondag 04 augustus 2024

Waar:
Binnentuin

Te zien vanaf:
Deze tentoonstelling is te zien vanaf 4 juni en heeft geen officiële opening.

Kunstenaar