Vera Whistler

Als danseres kreeg ik steeds meer behoefte om de vluchtigheid van bewegingen op mijn eigen beeldende wijze vast te leggen. Omdat de verbinding met de toeschouwer voor mij essentieel is, maak ik werk dat tot de verbeelding spreekt, waar men visueel in kan ronddwalen. In mijn kunst probeer ik mijn eigen werkelijkheid door middel van een relatie tussen beweging en materie uit te drukken.

Dat doe ik door residuen van beweging te laten zien, waarbij ik allerlei materialen, zoals papier, klei, lijm en/of pastel gebruik om mijn handelingen te laten stollen. Mijn werk komt tot stand via een proces van plannen en laten groeien, waarbij het toeval een grote rol speelt. Belangrijk zijn ook de oppervlaktestructuren die ik bewust maak, of spontaan laat ontstaan.

Tijdens de ontwikkeling van figuratief naar abstract, met objecten in 2D en 3D, ontstonden o.a. werken van aangetast papier, maar ook ragfijne lijmwerken, robuuste klei objecten en geschuurde pasteltekeningen.

Momenteel werk ik aan variaties van min of meer spiegelende keramische halve bollen. Niet alleen omdat de eenvoud van de vorm en de coating me aanspreken, maar ook omdat spiegels je op een directe manier terugbrengen bij jezelf.

Mijn inspiratiebronnen zijn o.a. oorspronkelijke culturen, archeologische vondsten, en de natuur, maar ook beeldend kunstenaars als Pollock, Van Eyck, Van Lunteren, Last en Rollema.

Tentoonstellingen

Impressies