Voorjaarssalon & Jacob Hartog Prijs 2024

De Voorjaarssalon heeft zich uitgestrekt over alle bovenzalen van Pulchri Studio. Er zijn maar liefst 257 kunstwerken ingeleverd door 166 kunstenaars. Wegens de grote verscheidenheid van disciplines en stijlen, als ook de hoge kwaliteit van het ingezonden werk zag de jury zich voor een moeilijke taak geplaatst. Door het volgen van een nauwlettend juryprotocol, bleven na de eerste ronde 22 kunstwerken over. Daarna stegen er door het toekennen van punten al gauw een aantal werken boven de andere uit. Er werd uitgebreid over de werken gediscussieerd en uit een laatste selectie werden uiteindelijk drie genomineerden gekozen:

Genomineerde: Ana Priscila Rodriguez met het werk The line of repetition 1 (Hardenbergzaal)

Dit kleine maar zeer esthetische werk verraste de jury door de gebruikte techniek en het repetitieve karakter. Het lijkt alsof de tijd in het beeld wordt vastgezet, maar zit tussen het bewegen en stil staan in. Het werk blijft ruimte bieden aan de toeschouwer voor eigen interpretatie ondanks het zeer persoonlijke en reflectieve karakter van het werk.

Genomineerde: Isa Roelink met het werk The epic story of statistical improbabilities (Mesdagzaal)

De krachtige beeldtaal, de eigenzinnigheid, het lef en de humor van de kunstenaar is aantrekkelijk en hedendaags. Door de titel in combinatie met het onderwerp van het afgebeelde treedt je als toeschouwer in de compleet eigen wereld van de kunstenaar. De tegenstellingen tussen het mondaine en het epische, in combinatie met de traditionele textieltechnieken die in een uiterst hedendaagse vormgeving worden gegoten maken het tot een heel spannend en boeiend werk.

Genomineerde: Alrik Stelling met het werk Breathtaking (Hardenbergzaal)

De compositie en het in eerste instantie bijna landschappelijke en esthetische karakter van het schilderij trekt de toeschouwer dichterbij. Eenmaal daar aangekomen grijpt het dramatische narratief in op de eerder ervaren schoonheid en rust. Het is precies dát contrast tussen de esthetiek en het narratief wat het tot een spannend schilderij maakt. Deze spanning wordt versterkt door de kundigheid van de schilder, waarbij het karakter in de toets de ervaring versterkt.

DE WINNAAR VAN DE JACOB HARTOG PRIJS 2024:

Isa Roelink met het werk 

The epic story of statistical improbabilities

Klik hier om het volledige juryrapport te lezen inclusief afbeeldingen van de genomineerde werken.

Informatie

Vanaf:
Woensdag 27 maart 2024
Tot en met:
Zondag 28 april 2024

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 30 maart 2024 om 17:00 uur

Opening door:
Dennis Mansell, namens de Jacob Hartog Stichting.

Let op:
De Voorjaarssalon is gesloten op 23 & 24 april wegens een besloten bijeenkomst in de bovenzalen.

Kunstenaars