Mariska Karto

Fotografisch kunstenaar Mariska Karto (Paramaribo, 1971) heeft roots in Suriname en Indonesië, maar groeide op in Delft.

Mariska Karto is fotokunstenaar. Ze werkt daarnaast ook als multidisciplinair kunstenaar met verschillende metalen zoals bladgoud, zilver, koper en mixed media.
Mariska maakt portretten en kunstwerken, geïnspireerd door invloeden uit haar omgeving waarin ze opgroeide en invloeden uit de hedendaagse omgeving waarin ze momenteel leeft.
Dit zijn thema's, waarin ze afwisselend speelt met fantasie, cultuur, humor, geschiedenis en ook met vrouwelijke kracht en verleiding, soms om een statement te maken.

Mariska’s dynamische landschappen en moderne fresco’s zijn hypercollages die de verhalen van onze tocht door het leven vertellen. Niet dat van één persoon maar het verhaal van onze wereld, de oude én de nieuwe. Actuele kwesties zoals klimaatopwarming, vervuiling en xenofobie worden op een esthetische manier onder de aandacht gebracht waardoor ze zachtjes in ons bewustzijn landen. De creatie van deze hypercollages kost al snel zes tot twaalf maanden. Ieder persoon en elk stukje landschap in deze immense werken wordt door Karto afzonderlijk gefotografeerd en later aan elkaar gemonteerd tot een vloeiend geheel, waarin je na lang kijken nog steeds nieuwe elementen blijft ontdekken.

Tentoonstellingen

Webshop

Impressies