Guillaume Theodoor Lo-A-Njoe

Guillaume Theodoor Lo-A-Njoe (1937) is een Nederlandse beeldend kunstenaar, werkzaam in Amsterdam-Noord. Hij is van Surinaamse komaf. Geïnspireerd door Cobra ontwikkelde Lo A Njoe een stijl die met haar expressie daarop aansluit en zich kenmerkt door een krachtig en kleurrijk palet. Zijn stijl is verwant aan het expressionisme en kan tot de post-Cobra gerekend worden, waarbij Oskar Kokoschka en Marc Chagall inspiratiebronnen zijn. Kleur en expressie zijn belangrijk voor hem.

Lo A Njoe spant zelf zijn doeken op, timmert en prepareert met konijnenlijm en tempera. Hierdoor ontstaat in zijn beleving het kunstwerk al een beetje en gaandeweg wordt dit door de kunstschilder met olieverf tevoorschijn gehaald. Zijn werkwijze is direct, met emotie en temperament.

In verschillende publicaties, zoals de hieronder vermelde, wordt zijn werk als post-Cobra gezien, op welke dynamisch expressieve stijl Lo A Njoe is verder gegaan, met een eigen signatuur. Zijn werk bestaat vooral uit schilderijen, meestal olie op doek, maar ook uit gouaches, houten beelden en objecten en zeefdrukken

Tentoonstellingen

Impressies