Najaarssalon & Van Ommeren - De Voogt Prijs 2023

De Najaarssalon van 2023 heeft zich dit jaar weer uitgestrekt over alle bovenzalen van Pulchri Studio. Door de grote verscheidenheid van disciplines en stijlen, als ook de hoge kwaliteit van het ingezonden werk zag de jury zich voor een moeilijke taak geplaatst. De jury bestond dit jaar uit: Karin Arink (beeldend kunstenaar), Bas Kwakman (beeldend kunstenaar), Oscar Schrover (Curator de nieuwe kunstruimte, voorzitter stichting STOK), Anna de Voogt (namens de Van Ommeren - de Voogt Stichting) en Marieta Reijerkerk, voorzitter van Pulchri Studio. 

Er zijn dit jaar 260 kunstwerken ingeleverd door maar liefst 175 kunstenaars. De jury was blij met de diversiteit van het werk en de energie die de tentoonstelling uitstraalt. Door het volgen van een nauwlettend juryprotocol kwamen we tot een eerste selectie. Er werd vervolgens uitgebreid over deze werken gediscussieerd om tot de drie genomineerden te komen. De genomineerden zijn:

Zahid Mövla – Zonder titel (Weissenbruchzaal)

Dit kunstwerk mag dan wel klein van formaat zijn, maar het wekt talloze associaties op die doen denken aan veel grotere kunstwerken, wat zich manifesteert in het werk zelf. Het bezit een zekere dromerigheid die de toeschouwer betovert. Wat opvalt, is de verrassende technische vaardigheid die met houtskool en uitzonderlijke precisie op dit kleine formaat wordt toegepast. De verschillende gelaatsuitdrukkingen van de figuren in het kunstwerk onderscheiden zich van andere gezichten. Soms zijn de details scherp en helder zichtbaar, terwijl andere keren de figuren vaag en onscherp zijn afgebeeld, maar altijd doordrenkt met verschillende emoties en expressies. Dit werk straalt ook een zekere sensitiviteit uit die de kijker raakt en raadselachtig in vervoering brengt.

Riëlle Beekmans  - Glazuur Bibliotheek (Mesdagzaal)

Het kunstwerk van Riëlle straalt onmiskenbaar vreugde en diep plezier uit in het creatieve proces. Het betreft een gedurfde assemblage van met de hand vervaardigde figuren, waarvan soms delen afgietsels zijn van mallen die iconische personages representeren. Dit resulteert in een boeiende vermenging van diverse culturele invloeden. De figuren lijken samen te smelten en geven vorm aan een soort "nieuwe wereld", die reminiscenties oproept aan personages uit het sciencefiction genre en tegelijkertijd een gevoel van diversiteit en eenheid uitstraalt. Dit kunstwerk is buitengewoon toegankelijk voor een breed publiek, zonder ooit oppervlakkig te lijken. De expressieve kleuren van de glazuren stralen plezier en experiment uit, waardoor het werk een levendige en intrigerende uitstraling krijgt. 

Elsa Hartjesveld – from 27.08.2008 till 17.02.2022 (Hardenbergzaal) 

Op het eerste gezicht lijkt het werk misschien eenvoudig, maar naarmate je langer naar het kunstwerk kijkt, wordt het achterliggende concept en de diepgaande concentratie van de kunstenaar steeds duidelijker. Hoewel het werk met potlood is gemaakt, zou je dat op het eerste gezicht niet vermoeden. Pas wanneer je de titel van het werk onderzoekt, realiseer je je dat de totstandkoming ervan suggereert dat het over een periode van maar liefst 14 jaar beslaat. Dit kunstwerk, dat uit twee delen bestaat, bevat een kosmisch element dat een gevoel van eeuwigheid overbrengt, en er is een subtiel spel van licht en schaduw te ontwaren. Het werk is zeer gedetailleerd en buitengewoon nauwkeurig uitgevoerd, zonder enige twijfel. Het werk toont de toewijding en vaardigheid van de kunstenaar die het heeft gecreëerd. Het wekt bewondering en nodigt de beschouwer uit om de tijd te nemen om de diepere lagen en betekenissen ervan te verkennen.

De winnaar van de Van Ommeren – De Voogt Prijs 2023 is geworden: Riëlle Beekmans met het werk Glazuur Bibliotheek. Daarnaast ontvangen de genomineerden en prijswinnaar een expositie waarin zij gezamenlijk exposeren. Deze expositie zal plaatsvinden van 6 tot en met 28 januari 2023. Klik hier voor meer informatie.

Op 14 september is wegens een verhuring de tentoonstelling gesloten voor publiek.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 09 september 2023
Tot en met:
Zondag 01 oktober 2023

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 09 september 2023 om 17:00 uur

Kunstenaars