Willem Stoop - Doos van Pandora en andere zaken

Het grootste gedeelte van deze tentoonstelling bestaat uit werken, die geïnspireerd zijn op een verhaal uit de Griekse mythologie de ‘Doos van Pandora’.

Pandora was de eerste vrouw, gevormd uit aarde en water in opdracht van oppergod Zeus, door de god van het vuur, Hephaestos. De doos is volgens sommige verhalen een huwelijksgeschenk aan Pandora, die een aards leven mag leiden op voorwaarde dat ze de doos niet opent. Ze is nieuwsgierig en opent de doos wel; de aarde wordt door vele plagen getroffen. Slechts één gave blijft op de bodem van de doos liggen: de hoop. Toen dit onderwerp zich aandeed was ik mij er niet bewust van dat dit werk helemaal zou passen in deze Corona-tijd.

Maar niet alleen was deze Pandora mijn inspiratiebron. Het gebruik van ‘waardeloos’ materiaal is al jaren een vast uitgangspunt geweest. De techniek van het stapelen en het combineren van deze verschillende materialen geeft mij het plezier elke keer weer een niet vermoede oplossing te vinden. De ‘Locomotief’ is daar een voorbeeld van.

De tekst over Pandora is geschreven door Wim van Cleef Op 5 december is de tentoonstelling om 16.00 uur gesloten i.v.m. Sinterklaas. 

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 13 november 2021
Tot en met:
Dinsdag 07 december 2021

Waar:
Tuingalerie

Opening:
Zaterdag 13 november 2021 om 16:00 uur

Opening door:
Marjolein van de Ven, curator Museum Breda

Kunstenaar