Zaida Oenema

Oenema’s werk is geïnspireerd door het gewone, tijdelijke en soms zelfs onzichtbare. Momenten waarop alledaagse gebeurtenissen even samenkomen en weer verdwijnen. Zoals druppels water op een raam, wind waaiend over een veld, schaduwen die komen en gaan.

Door gebruik te maken van potlood en een scalpel of een soldeerbout, begeeft het werk van Oenema zich op het grensvlak van twee-en drie-dimensionaliteit. De handelingen die ze uitvoert zijn allemaal fysiek, handmatig, ritmisch en zeer nauwgezet, gebaseerd op haar hand-oog coördinatie. Hierin speelt beweging, structuur en textuur en het spel met licht een belangrijke rol.

Oenema zet het grid in als de basis van haar werk, waar zij vervolgend dwars doorheen tekent. De strakke uitvoering is niet machinaal of afstandelijk, eerder menselijk. “Ze ziet haar werken niet alleen als een abstractie, maar eerder als een gesprek of een partituur; als een musicale compositie met een ‘continuo’ erin. De menselijke hand zorgt er wel voor dat er een trilling in de vorm of melodie ontstaat.”

Zaida Oenema (1980), is een Nederlands/Fins beeldend kunstenaar die woont en werkt in Den Haag. Ze Studeerde Nordic Arts and Crafts op Ålands Folkhögskola, Finland; ze verkreeg haar BFA in fotografie aan de KABK te Den Haag (2004); en haar MFA in fotografie aan het St. Joost School in Breda (2009). In de afgelopen jaren is ze van fotografie en video performances overgestapt naar tekenen met verscheidene materialen en gereedschappen zoals potlood, pen, scalpel, soldeerbout op o.a. papier en hout.

Oenema exposeert met grote regelmaat in binnen- en buitenland en haar werk is in de collectie van vele collectioneurs. Ze ontvangt de basis-beurs van het Mondriaanfonds ter ondersteuning van haar werk voor de komende vier jaar (2022-2025). Ze wordt gerepresenteerd door galerie Municipal Bonds in San Francisco, USA.

Tentoonstellingen

Impressies

Broken Suns

Untitled (flux)

Burning Variation

Colorfield

Burnings (Colored Variation)

maakproces Broken Suns