De figuratieven 2020

Figuratieve kunst is het soort kunst waarin herkenbare onderwerpen worden afgebeeld. Alhoewel deze definitie de lading dekt is er wel wat meer over te zeggen. De tentoonstelling laat werken zien waarvan sommige zeer dicht bij de zichtbare werkelijkheid blijven, maar ook anderen die door stilering en abstrahering zich van de realiteit verwijderen - doch nooit zover dat die verwijzing naar de wereld verdwijnt. Het begrip ‘figuratieve kunst’ is redelijk recent. Het is ontstaan met de uitvinding van pure abstracte kunst. Voor die tijd was alle kunst figuratief. Bij abstracte kunst is de verfvlek zelf een 'realistisch' gegeven. Die vlek is expressief van vorm, kleur en textuur, maar stelt voor wat het is, namelijk een verfvlek. In de figuratieve kunst is de verfvlek ook uitdrukkingsvol van kleur vorm en textuur, maar dat is niet wat de kijker als eerste waarneemt. Die uitdrukkingsmiddelen worden ingezet om iets anders over te brengen: namelijk de voorstelling van iets buiten het schilderij. 

Bij het waarnemen van de werkelijkheid wordt de figuratieve kunstenaar daarentegen vaak geïnspireerd door de grafische eigenschappen van die werkelijkheid. Zo kan de manier waarop een hijskraan tegen de lucht afsteekt, of de schaduwpatronen van gebladerte op een muur, maar ook de textuur van een pannendak de inspiratie vormen voor een min of meer realistisch schilderij. Het zijn abstracte gegevens waar mee gewerkt wordt maar ze staan in dienst van de overbrenging van het herkenbare onderwerp.

Deelnemende kunstenaars zijn: Loek Bos, Lux Buurman, Arjan van Gent, Gerard Huysman, Frans Kokshoorn, Marc Langer, Goke Leverland, Titus Meeuws, Hanneke Naterop, Chris Nobels, Ab van Overdam, Michiel Schepers, Dick Stapel, Ton van Steenbergen, Joep Struyk, Alex Verduijn den Boer, Hans Versfelt, Richard de Vrijer en Maarten Welbergen.

Informatie

Vanaf:
Woensdag 09 december 2020
Tot en met:
Zondag 14 februari 2021

Waar:
Mesdagzaal

Opening:
Zaterdag 12 december 2020 om 16:00 uur

Privérondleiding
Wilt u graag een privérondleiding met de kunstenaar(s)? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl

Kunstenaars