Sebastiaan Spit & Maria Gruppelaar - Match for Color

Een match en niet alleen in kleur. Maria Gruppelaar en Sebastiaan Spit zijn al jaren een stel, maar zij exposeren hun werk pas sinds kort samen. In de 1,5 meter tentoonstelling afgelopen najaar, was hun werk voor het eerst samen te zien. Hoewel in wezen van elkaar verschillend zijn er ook tal van overeenkomsten. Het lijkt door de jaren naar elkaar toe te groeien en in de kleur lijken ze elkaar te treffen.

Houten panelen, samengesteld uit onregelmatig gevormde stukken triplex zijn voor Maria de ideale ondergrond om haar schilderijen op te maken. Het liefst zijn dit gebruikte stukken hout die ze in afvalcontainers langs de straat vindt. Het hout moet deuken en sporen van gebruik hebben, een verwijzing naar hoogtepunten en tegenslagen. Deze sporen samen met het zichtbare maakproces maken het dagelijkse leven voelbaar.

Het werk van Sebastiaan is veel minder ingetogen. Hij is al jaren opzoek naar het licht in de schilderkunst. Met name die schilderkunst, die ontstaan is langs de Nederlandse kust. Hij doet dit in schilderijen waarin het gereflecteerde licht op de wolk, het landschap en het water een centrale rol inneemt. Spit is opgegroeid op het eiland Aruba, hij ziet een overeenkomst in het in water weerkaatste licht daar en hier langs de Nederlandse kust. “Ik probeer dat licht steeds weer te pakken, maar dat lukt me niet. Maar juist deze pogingen leveren mij steeds weer nieuwe schilderijen op. Ik hoop daarom het licht nooit te kunnen vatten.”

Onlangs verscheen er van beide kunstenaars een boek bij Van Spijk Art Books. Van Maria was dit: “Er is opzet in het toeval”. Het boek van Sebastiaan draagt de titel: “Schilder van het Noordzeelicht” Beide boeken zullen tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar zijn.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 29 mei 2021
Tot en met:
Dinsdag 22 juni 2021

Waar:
Tuingalerie

Opening:
Zaterdag 29 mei 2021 om 16:30 uur

Opening door:
De kunstenaars zelf

Privébezoek
Wilt u graag een privébezoek of een rondleiding met de kunstenaar(s)? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl

Kunstenaars