Voorhout Monumentaal 2023

Kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio heeft voor de tweede keer deze openluchttentoonstelling op het Lange Voorhout georganiseerd. Van 3 juni tot en met 20 augustus staan er midden in het bruisende Museumkwartier van Den Haag meer dan twintig monumentale sculpturen en installaties van eigen kunstenaarsleden en andere beeldhouwers.

Onder de titel ‘Voorhout Monumentaal 2023’ worden deze monumentale sculpturen buiten op het schelpenpad getoond en zijn er voor het eerst diverse beelden te zien in een aanvullende expositie in de Kloosterkerk. Daarnaast zullen er in exposities schilderijen, sculpturen én videowerken van monumentaal karakter te bekijken zijn in het gebouw én in de binnentuin van Pulchri Studio. Als curatoren van de tentoonstellingen op het Lange Voorhout en in de Kloosterkerk treden op beeldhouwer Piet Warffemius en kunstverzamelaar Jan van Huizen, beiden lid van Pulchri Studio. “Het wordt een tentoonstelling waar de stad Den Haag trots op kan zijn.”

In 2021 was het thema van de beeldententoonstelling vrijheid. Te midden van allerlei beperkende maatregelen als gevolg van de pandemie kon de behoefte aan vrijheid niet groter zijn. Voor deze editie tijdens de zomermaanden van 2023 staat de kunstenaarsvereniging stil bij het Louis Couperus- en M.C. Escherjaar.

Op 17 juni 2023 is het de 125ste geboortedag van M.C. Escher. De uit Leeuwarden afkomstige kunstenaar staat bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlak-verdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen.

Op 16 juli 2023 is het 100 jaar geleden dat de Haagse schrijver Louis Couperus op 60 jarige leeftijd overleed. Zijn werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij alom bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als één van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur.

Deelnemende kunstenaars (locatie Lange Voorhout): Armando, David Bade, Marieke Bolhuis, Sjoerd Buisman, Harmke Datema Chang, Willem Hussem, Michael Jacklin, Theo Jansen, André Kruysen, Joep van Lieshout, Lon Pennock, Zeger Reyers, Marisja Smit & Thijs Trompert (ATM Atmosfeer), Brigitte Spiegeler, Elisabet Stienstra, Joost van den Toorn, Carel Visser, Andre Volten, Dré Wapenaar, Ronald A. Westerhuis.

Deelnemende kunstenaars (locatie Kloosterkerk): Hans van Bentem, Bob Bonies, Cor van Dijk, Guido Geelen, Heringa/Van Kalsbeek, Willem Hussem, Theo Jansen, Hieke Luik, Narges Mohammadi, Jan van Munster, Sarah Reinbold, Maria Roosen, Joost van den Toorn, Auke de Vries, Jan de Weerd.

Speciale dank aan o.a. de volgende sponsoren en bruikleengevers: Buurtschap 2005, Galerie Ramakers, Gemeente Den Haag, Gemeente Heerlen, Gravin van Bylandt Stichting, GS Staalwerken B.V., Marco Oppenwal, Steigerhuur.nl, Mondriaanfonds, Museum Voorlinden, Pia Simonis, Rabobank Regio Den Haag, Robert van Rossum, Stichting André Volten, Stichting Zabawas, STROOM Den Haag, Van Doorn, vormt de buitenruimte van morgen, Van Ommeren - De Voogt Stichting, Vrienden van het Lange Voorhout, Stichting Museumkwartier, Barbara Pennock.

(Openingstijden Pulchri Studio: dinsdag tot en met zondag tussen 12:00 - 17:00 uur. Openingstijden Kloosterkerk: dinsdag tot en met zaterdag tussen 12:00-16:00 uur)

Naast de tentoonstelling op het Lange Voorhout en in de Kloosterkerk zijn er in aanvullende exposities bij Pulchri Studio werken van kunstenaarsleden van Pulchri Studio te zien:

Deelnemende kunstenaars (locatie Mesdagzaal Pulchri Studio): Marianne Benkö, Jos van der Berg, Loek Bos, Peter Gentenaar, Truus Groen, Lia Harkes, Judith Heinsohn, Eric Hirdes, Geer Huybers, Roland de Jong Orlando, Ruben Koerhuis, Marina van der Kooi, Susan de Kruiff, Andre van Lier, Alexx Meidam, Linda Overzee, Marieta Reijerkerk, Michiel Schepers, Martin Sjardijn, Sebastiaan Spit, Willeke van Tijn, Petar Tuskan, Jaco van der Vaart, Tineke Vulto, Boy van der Wal, Ilja Walraven, Meriam Windmeijer, Fredy E. Wubben, Zhongnai.

Deelnemende kunstenaars (locatie binnentuin Pulchri Studio): Coby Brinkers, Lon Buttstedt, Babette Degraeve, Theo ten Have, Judith Heinsohn, Ruben Koerhuis, Marina van der Kooi, Kim Kroes, Frans de Leef, Louis Niënhuis, Guido Sprenkels, Albert in 't Veld, Aat Verhoog, Vera Whistler. 

Openingstijden Kloosterkerk: dinsdag tot en met zaterdag tussen 12:00-16:00 uur.
Openingstijden Pulchri Studio: dinsdag tot en met zondag tussen 12:00 - 17:00 uur.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 03 juni 2023
Tot en met:
Zondag 20 augustus 2023

Waar:
Lange Voorhout, Den Haag
Kloosterkerk
Pulchri Studio

Opening:
Zaterdag 03 juni 2023 om 16:00 uur

Opening door:
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

Rondleidingen:

Kunstenaars