Zee - 200 jaar Scheveningen

Deze zomer wordt er op Scheveningen, maar ook in de rest van Den Haag, iets gevierd. Scheveningen bestaat 200 jaar. De plek waar schilders van de Haagse school zich tot zoveel taferelen hebben laten inspireren. Schilderijen waarbij woorden als zon, zee, water, lucht, wind, licht en zand bijna als vanzelfsprekend een feestelijk beeld op ons netvlies toveren. Woorden die in één adem als feest op Scheveningen genoemd zouden kunnen worden en die symbool staan voor een identiteit van Scheveningen. De identiteit gesymboliseerd door deze woorden is er echter één van positieve benadering, passend bij het woord feest. Wordt het “feest” echter gezien als ceremonie waarbij er iets gevierd of herdacht wordt, dan krijgen deze woorden een heel andere lading die niet minder bij Scheveningen zou passen. Een familie die al generaties lang in de visserij werkzaam is zal bij deze woorden aan andere herinneringen denken dan die van het strandleven in een zonnige zomer.

Bovenstaande overdenking is het uitgangspunt dat we willen gebruiken om een tentoonstelling samen te stellen over het feest van 200 jaar Scheveningen. Een tentoonstelling waarbij de reflectie op archiefbeelden over gebeurtenissen op Scheveningen het uitgangspunt zijn om tot een beeldende verwerking te komen. De andere kant van het feest, die dichter bij de ceremonie ligt, willen we hierbij niet onbelicht laten. Artistiek zien we het als uitdaging om, ook juist deze kant, of juist het contrast tussen feest en ceremonie te laten zien. Op de tentoonstelling zullen de nieuwe werken te zien zijn plus de archiefbeelden die als inspiratie gediend hebben. 

De deelnemende kunstenaars zijn: Sebastiaan Spit, Saad Jasim, Ferial Kheradpicheh, Frederick Linck, Marieta Reijerkerk, Cees van Rutten, Willem Veerman.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 28 juli 2018
Tot en met:
Zondag 19 augustus 2018

Waar:
Mesdagzaal

Opening:
Zaterdag 28 juli 2018 om 16:00 uur

Kunstenaars