Jaco van der Vaart

Het ‘raadselkarakter van kunst’ is een omschrijving die goed van toepassing is op het werk van Jaco van der Vaart. In 1998 afgestudeerd aan de Willem de Kooningacademie (3D autonoom) maakt hij zowel gedetailleerde tekeningen als monumentaal ruimtelijk werk. Typerend is zijn interesse in transformatieprocessen, niet door ze letterlijk te nemen, maar het mysterie intact te laten. Brons, kunststof, medische instrumenten, schedels, botten of een ziekenhuisbed, ze zijn allemaal inzetbaar. Ze worden op associatieve wijze met elkaar verbonden, waardoor nieuwe betekenissen ontstaan.

Enerzijds is er de aantrekkingskracht van de wetenschap, de rationele blik, anderzijds de relativering ervan. Losse elementen die op intuïtieve wijze in aanraking komen met elkaar, waardoor complexe zaken als vergankelijkheid en tijdelijkheid vorm krijgen. Zwaar en licht tegelijkertijd.

Gefascineerd door het menselijk lichaam en ons vermogen tot denken, werkt hij op allerlei manieren met het fenomeen hersenen. Een intrigerend object als Maze gaat niet alleen over onze denkkracht, maar ook over de verbinding met de kosmos en het buitenaardse. Meerduidigheid tref je in al zijn werk aan, waarbij titels niet onbelangrijk zijn. Het visueel verleidelijke en monumentale Celestial Bodies, is gemaakt voor de hoge ruimte van de Tuingalerie. Als een visuele orakelspreuk.

Ingrid van Santen, kunsthistoricus

Tentoonstellingen

Webshop

Impressies

Celetial Bodies en Maze, Tentoonstelling in de Tuingalerie van Pulchri Studio.

Athanor 3. Polyester. 83x50x27 cm.

Yield of Learning. Polyester en hout. 200x140x170 cm.

Instruments for Longevity in Museum Prinsenhof Delft. Gemaakt van medische instrumenten.

Before the Feast. Potlood op papier. 30x40 cm.

Sacret Secret. Potlood op papier. 30x40 cm.

PM 4. Potlood op papier. 28x42 cm.

This is the Ghost of James Lee Byars Calling. Potlood op papier. 40x30 cm.