Cees Post en Els Binnendijk - Kenmerkend

Cees Post (1942, NL) maakt kleine, constructivistische kunstwerken die je op kleding kan dragen, maar die ook in een vitrine tot hun recht komen. ‘Object-sieraden’ noemt hij ze. Minimal Art, met een verfijnd lijnenspel dat je van dichtbij moet beschouwen. Als sieraden gedragen komen de lijnen door de beweging tot leven. Daar draagt het glanzende zilver aan bij.

Cees Post is opgeleid tot goud- en zilversmid in Schoonhoven, waar hij al in 1958 zijn eerste abstract-geometrische sieraden vervaardigde. Aan de Vrije Academie in Den Haag bekwaamde hij zich op grafisch terrein. Daar ontwikkelde hij zijn abstracte lijnenspel tot grote hoogte, maar dan op papier. 

Els Binnendijk (1944, NL) studeerde af aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede, afdeling Monumentale Vormgeving, Schilderen, Tekenen en Grafiek. In deze periode werd zij geboeid door textiele werkvormen. Zij experimenteerde met stofapplicaties en weeftechnieken, waarbij de organische vormen duidelijk gerelateerd waren aan de directe waarneming van landschap en vegetatie. 

Ingegeven door haar mathematische aanleg werd de organische vorm verlaten en werd het vierkant uitgangspunt in haar werk. Ook het kleurgebruik veranderde, van een keur aan pasteltinten werd gekozen voor een consequente toepassing van wit en roze. Ook het gebruik van de stippellijn en de onderlinge afstand van de ‘stippen’ gingen in haar werk een grote rol spelen. De strenge en gecontroleerde wijze van ontwerpen werden de basis voor haar werk. Vaak in reeksen, meerdere panelen die elkaar aanvullen. De kleur roze is gevoelsmatig.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 17 december 2022
Tot en met:
Dinsdag 17 januari 2023

Waar:
Tuingalerie

Opening:
Zaterdag 17 december 2022

Kunstenaars