Concrete kunst

Samen met kunstenaar Bob Bonies (als adviseur) organiseert And're van Lier deze tentoonstelling in alle bovenzalen van Pulchri Studio en waar achtendertig kunstenaars uit binnen- en buitenland aan meedoen. De tentoonstelling zal bestaan uit schilderijen, sculpturen en installaties van hedendaagse concrete kunst. De deelnemende kunstenaars werken allemaal binnen deze kunststroming, een richting die zo’n honderd jaar geleden door Theo van Doesburg en Piet Mondriaan gelanceerd werd met het ontstaan van De Stijl. Het uitgangspunt was toen (en is nog steeds) dat er niet verwezen wordt naar een vorm van werkelijkheid, maar dat het werk zélf de werkelijkheid is.

Het werk verschilt onderling behoorlijk, maar toch is te zien dat dezelfde ideeën als basis genomen zijn. Bob Bonies legt uit: “Het werk van Van Doesburg en van mij zit bijvoorbeeld in hetzelfde gebied, maar als je beiden naast elkaar hangt, is er een groot verschil en dat is ook zo met de deelnemers van deze tentoonstelling. Het zijn kunstenaars die dezelfde geschiedenis kennen met een ontwikkeling vanaf 1914, die begon met de Russische avant-gardisten, het Bauhaus en De Stijl, ze zijn daar allemaal op hun eigen manier mee aan de slag gegaan. Dat speelt niet alleen in Den Haag, maar ook internationaal, hoewel de wortels van de concrete kunst wél hier in Den Haag zitten. Het werk dat in Pulchri Studio geëxposeerd wordt, is actueel en van werkende hedendaagse kunstenaars. Ze sturen zelf het werk in, het is niet door een conservator uitgekozen die de tentoonstelling inricht.” “Het is echt een kunstenaarsinitiatief,” bevestigt Van Lier. Bonies: “Er doen ook nieuwe en jonge kunstenaars mee. Het is mooi om te zien dat er een jongere generatie is die zich ontwikkelt op het gebied van de concrete kunst. Ze interesseren zich voor deze stroming, er zijn regelmatig academieverlaters die hier bij mij op het atelier komen kijken. Voor hen zou dit een impuls kunnen zijn om zich verder op dit gebied te ontwikkelen. Deze kunstvorm is het puntje van een grote taart, maar wel een heel smakelijk puntje!”

Deelnemende kunstenaars zijn leden van Pulchri Studio en internationale kunstenaars. Bob Bonies, Marco Goldenbeld, Eef de Graaf, Manja Hazenberg, Rik van Hazendonk, Ewerdt Hilgemann, Roland de Jong, Orlando, Ditty Ketting, André van Lier, Marus van der Made, Tineke Porck, Cees Post, Anne Rose Regenboog, Cees van Rutten, Eddy Stikkelorum, Gábor Szilasi (HO), Henk van Trigt, Yumiko Yoneda, Richard van der Aa (FR), Kristel van Ballaer (BE), Beppe Bonetti (IT), José Bréval (FR), Christoph Dahlhausen (DE), Dave Donné (BE), Rupert Hartley (GB), Pavel Hayek (CZ), Viktor Hulík (SK), Doris Marten (DE), Terje Roalkvam (NO), Rüdiger Seidt (DE), Cristina Silván (ES), Ingela Skytte (DK), János Saxon-Szász (BG), Takashi Suzuki (JP), Raf Thys (BE), Martin Willing (DE). 

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 01 juni 2024
Tot en met:
Zondag 23 juni 2024

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 01 juni 2024

Kunstenaars