De Figuratieven 2021

De Figuratieven 2021
In mei exposeren rond de twintig schilders en beeldhouwers hun werk in de Voorhoutgalerie onder de noemer Figuratieven 2021. In december was deze tentoonstelling in de Mesdagzaal te zien, maar door de lockdown helaas maar enkele dagen. Daarom nu in afgeslankte vorm 'De Figuratieven 2021' in de Voorhoutgalerie. 

Figuratieve kunst is (volgens Wikipedia weglaten!) het soort kunst waarin herkenbare onderwerpen worden afgebeeld. Alhoewel deze definitie de lading dekt is er wel wat meer over te zeggen. De tentoonstelling laat werken zien waarvan sommige zeer dicht bij de zichtbare werkelijkheid blijven, maar ook anderen die door stilering en abstrahering zich van de realiteit verwijderen - doch nooit zover dat die verwijzing naar de wereld verdwijnt.
Het begrip ‘figuratieve kunst’ is redelijk recent. Het is ontstaan met de uitvinding van pure abstracte kunst. Voor die tijd was alle kunst figuratief.
Bij abstracte kunst is de verfvlek zelf een 'realistisch' gegeven. Die vlek is expressief van vorm, kleur en textuur, maar stelt voor wat het is, namelijk een verfvlek.
In de figuratieve kunst is de verfvlek ook uitdrukkingsvol van kleur vorm en textuur, maar dat is niet wat de kijker als eerste waarneemt. Die uitdrukkingsmiddelen worden ingezet om iets anders over te brengen: namelijk de voorstelling van iets buiten het schilderij.
Bij het waarnemen van de werkelijkheid wordt de figuratieve kunstenaar daarentegen vaak geïnspireerd door de grafische eigenschappen van die werkelijkheid. Zo kan de manier waarop een hijskraan tegen de lucht afsteekt, of de schaduwpatronen van gebladerte op een muur, maar ook de textuur van een pannendak de inspiratie vormen voor een min of meer realistisch schilderij. Het zijn abstracte gegevens waar mee gewerkt wordt maar ze staan in dienst van de overbrenging van het herkenbare onderwerp.

De tentoonstelling pretendeert niet een overzicht te geven van wat Pulchri op figuratief gebied in huis heeft. Het toont werk van een losse groep kunstenaars die allemaal door de werkelijkheid uitgedaagd en bezield worden en wier werk daardoor een lofzang vormt op wat er zo al te zien – en van te maken is.

Deelnemende kunstenaars:

Loek Bos, Maarten Welbergen Titus Meeuws, Michiel Schepers, Richard de Vrijer, Chris Nobels, Hanneke Naterop, Joep Struyk, Arjan van Gent, Gerard Huijsman, Hans Versfelt, Dick Stapel, Alex Verduijn den Boer, Frans Kokshoorn, Marc Langer, Lux Buurman, Ab van Overdam, Ton van Steenbergen.

Voorhoutgalerie van 1 mei t/m 25 meiInformatie

Vanaf:
Zaterdag 01 mei 2021
Tot en met:
Dinsdag 25 mei 2021

Waar:
Voorhoutgalerie

Opening:
Zaterdag 01 mei 2021

Kunstenaars