De figuratieven 2022

Figuratieve kunst is het soort kunst waarin herkenbare onderwerpen worden afgebeeld. Alhoewel deze definitie de lading dekt is er wel wat meer over te zeggen. De tentoonstelling laat werken zien waarvan sommige zeer dicht bij de zichtbare werkelijkheid blijven, maar ook anderen die door stilering en abstrahering zich van de realiteit verwijderen - doch nooit zover dat die verwijzing naar de wereld verdwijnt. Het begrip ‘figuratieve kunst’ is redelijk recent. Het is ontstaan met de uitvinding van pure abstracte kunst. Voor die tijd was alle kunst figuratief. Bij abstracte kunst is de verfvlek zelf een 'realistisch' gegeven. Die vlek is expressief van vorm, kleur en textuur, maar stelt voor wat het is, namelijk een verfvlek. In de figuratieve kunst is de verfvlek ook uitdrukkingsvol van kleur vorm en textuur, maar dat is niet wat de kijker als eerste waarneemt. Die uitdrukkingsmiddelen worden ingezet om iets anders over te brengen: namelijk de voorstelling van iets buiten het schilderij. 

Bij het waarnemen van de werkelijkheid wordt de figuratieve kunstenaar daarentegen vaak geïnspireerd door de grafische eigenschappen van die werkelijkheid. Zo kan de manier waarop een hijskraan tegen de lucht afsteekt, of de schaduwpatronen van gebladerte op een muur, maar ook de textuur van een pannendak de inspiratie vormen voor een min of meer realistisch schilderij. Het zijn abstracte gegevens waar mee gewerkt wordt maar ze staan in dienst van de overbrenging van het herkenbare onderwerp.

De overeenkomst tussen de deelnemende kunstenaars is niet zozeer hun stijl. Sommige bedienen zich van een klassiek realisme terwijl andere losser omgaan met wat zij waarnemen. Zo zijn er op de komende tentoonstelling direct naar het motief geschilderde of getekende impressionistische landschappen te zien, maar ook poëtische dromerige realiteiten, zorgvuldig in het atelier gecombineerde stadsgezichten, lyrische beelden en expressieve portretten. Wat deze werken bindt is een zichtbaar uitgangspunt in de werkelijkheid. Kortom, wat de wereld de kunstenaar te bieden heeft als motief en wat die kunstenaar daar mee doet om een voorstelling te maken.

Deelnemende kunstenaars: Loek Bos, Lux Buurman, Joke Frima, Marten Hazelaar, Gerard Huysman, Anja Jager, Marc Langer, Hanneke Naterop, Chris Nobels, Annemarie Petri, Niels Smits van Burgst, Guido Sprenkels, Ton Van Steenbergen, Alex Verduyn de Boer, Hans Versfelt, Richard de Vrijer, Maarten Welbergen en Bert Welmers.

De tentoonstelling is gesloten van: 24 t/m 27 dec. 
Op 21 december is de tentoonstelling gesloten vanaf 16.00 uur.

Informatie

Vanaf:
Woensdag 30 november 2022
Tot en met:
Vrijdag 30 december 2022

Waar:
Mesdagzaal

Opening:
Zaterdag 03 december 2022 om 16:00 uur

Opening door:
Frans de Leef

Let op:
Vanwege de feestdagen is Pulchri Studio gesloten van 24 t/m 27 december.

Kunstenaars